Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Києві НАБУ проводить обшуки в офісах фірм, близьких до Порошенка

Слідчі дії проводяться в “Богдан Моторс” та інвестиційній компанії ICU.
У п’ятницю, 19 липня, представники Національного антикорупційного бюро прийшли з обшуками до низки структур, які раніше пов’язували з п’ятим президентом України Петром Порошенком, повідомляє НВ.

Де і чому пройшли обшуки
Згідно з офіційним повідомленням НАБУ, 19 липня детективи бюро провели обшуки в приміщеннях автомобільної компанії Богдан Моторс, у тому числі в елітному київському спортклубі 5 елемент. Дозвіл на такі процесуальні дії дала Спеціальна антикорупційна прокуратура.
В НАБУ уточнили, що обшуки відбулися в рамках розслідування про розтрату держмайна в особливо великих розмірах. У ньому підозрюють посадових осіб Міноборони України та Генштабу. Йдеться про зловживання 2015−2018 років.
На думку слідства, до державного оборонного замовлення незаконно включили спеціальний автотранспорт та закупили його за завищеними цінами.
Розслідування ведуть з квітня 2018 року. На даний момент — у рамках ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою). Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а також з конфіскацією майна.
Корпорацією Богдан, до якої входить Богдан Моторс, керує колишній перший заступник голови РНБО Олег Гладковський — головний фігурант резонансного журналістського розслідування про розкрадання в Укроборонпромі.
Раніше бізнес-партнером Гладковського в корпорації був Петро Порошенко. Однак екс-президент неодноразово заявляв, що в 2009 році продав партнеру свою частку. У липні 2019 року в прес-службі корпорації повідомили, що Олег Гладковський є її «засновником і кінцевим бенефіціаром».
Крім того, 19 липня стало відомо, що НАБУ проводить обшуки в інвестиційній компанії ICU (Investment Capital Ukraine).
Першою про це повідомила прес-служба самої компанії, а пізніше інформацію підтвердили в НАБУ.
Детективи НАБУ підозрюють, що ICU була задіяна в реалізації скандальної формули ціни на вугілля Роттердам+. З березня 2017 року НАБУ веде досудове розслідування у цій справі. Бюро підозрює членів НКРЕКУ в змові в інтересах енергогенеруючих компаній при затвердженні формули Роттердам+.
Інвестгрупа ICU була створена в червні 2006 року. Під її управлінням — активи на суму понад $500 млн. До призначення в червні 2014 главою НБУ співвласником і головою ради директорів групи ICU була Валерія Гонтарєва. У ЗМІ також повідомлялося про ділові зв’язки компанії з бізнесами, які належать Петру Порошенку і його партнерам.

Як реагують на обшуки в компаніях та в оточенні Порошенка
Інвесткомпанія ICU розцінила обшуки як «активізацію політичного тиску на групу». У компанії підкреслили, що раніше вже відповіли на всі запити НАБУ щодо угод з цінними паперами компанії DTEK (енергогігант Ріната Ахметова).
У той же час в ICU підкреслили, що в ході обшуків «повністю сприяли правоохоронцям, вчергове надавши всі затребувані документи».
Однак, ICU вважає справжньою причиною обшуків «невдоволення нинішньою владою та її оточення реформами, проведеними попередниками, деякі з яких раніше працювали в ICU».
«Подібні дії правоохоронних органів не сприяють поліпшенню інвестиційного клімату в країні та довірі до їхньої діяльності», — підкреслюють в прес-службі компанії.

Що ще відбувається навколо активів Порошенка
19 липня в ЗМІ також з’явилася інформація, що в Офісі президента (ОП) Володимира Зеленського домагаються арешту майна Петра Порошенка.
За даними джерела видання theБабель, глава ОП Андрій Богдан в останні тижні регулярно дзвонить в ГПУ, вмовляючи генпрокурора Юрія Луценка ініціювати подібний арешт.
При цьому, як зазначає видання, Луценко нібито відмовляється. Він аргументує це тим, що свого часу відмовився накласти арешт на активи медіагрупи 1+1, коли таких дій чекала від ГПУ колишня влада.
Сам Луценко у відповідь на прохання прокоментувати своє спілкування з Богданом відповів журналістам видання: «Часто спілкуюся. У службових питаннях. Переважно відповідаю на запитання про хід того чи іншого кримінального провадження. Чи часто говорю ні? Буває».

Вбивство на Тернопільщині: били руками, ногами і навіть кидали на чоловіка телевізор (ФОТО)

Поліція спіймала чоловіка, який “замінував” тернопільський вокзал (ФОТО)