Тернопільська викладачка переїхала до Італії та відкрила там колоритний кулінарний блог (ФОТО)

Тернополянка Ірина Гудима вже більше десяти років живе в Італії. До переїзду в сонячну країну викладала англійську мову у педагогічному університеті і, як зізнається, зовсім не цікавилася кулінарією. Втім знайомство з італійцем Роберто цілком перевернуло її життя.

Тож нині Ірина – кохана дружина, щаслива матір двох синочків Алессіо та Джуліано і вправний кулінар. Пише Газета Сільський господар.

Своїми рецептами шедевральних страв вона із задоволенням ділиться у своєму блозі «Італійські голубці» (www.holubzi.com). Читаючи його, віртуально «смакуєш» колоритним викладом рецептів і яскравими фотографіями делікатесів. Усе написано так легко і доступно, що навіть той, хто вважає себе профаном у кулінарії, отримає успішний результат.

БОРЩ ВІД ТЕЩІ

– Смачно поїсти я любила завжди, а от кулінарією серйозно захопилася після одруження, – посміхаючись мовить Ірина Гудима. – Знали б ви, скільки експериментів я робила на кухні. Та мій чоловік терпляче на те все дивився і їв. Як би то дивно не звучало, але я вирішила відразу «замахнутися» на подвиг і спекла хліб. То була велика прямокутна хлібина, до тіста якої я ще додала смажену цибулю. На моє величезне здивування, хліб вийшов дуже смачним.

Першою українською стравою, яка завоювала серце мого чоловіка, був зелений борщ. Щоправда, готувала його тоді моя мама. Роберто і дотепер закоханий у борщ. Тож моя вічна проблема – де роздобути щавель в Римі. Доводиться мамі передавати з України консервований щавель у банках. Загалом, італійці дуже насторожено ставляться до іноземних страв і завжди надають перевагу своїм наїдкам. На щастя, мій чоловік – виняток. Він обожнює все, лиш кутю ніяк не навчу його їсти.

АПЕТИТНИЙ БЛОГ

Італійська кухня – безмежна, прекрасна, смачнюча і завжди дивує, – продовжує Ірина. – До переїзду сюди я думала, що італійці щодня їдять тільки макарони з томатним соусом і заїдають їх піцою. Але це зовсім не так. Тут в кожному містечку і селі є свої типові страви, які передаються з покоління в покоління.

Мій кулінарний гуру в Італії – чоловікова тітка. Саме вона навчила і далі вчить мене азам тутешнього кулінарного мистецтва. Багато чого підказує чоловік і друзі-італійці. Роберто обожнює готувати, і часто в нього виходить краще, ніж в мене. Власне, він і запропонував мені вести кулінарний блог. За роки в мене назбиралось дуже багато переписів в різних зошитах і на клаптиках паперу. Шкода було тримати їх у шухляді. Назву для блогу «Українські голубці» придумала одразу. Хотілося поєднати італійське з українським. От і вийшли українські голубці з італійським колоритом.

Рецепти до своїх страв беру, де тільки можливо: з книжок, телевізора, з розповідей чоловіка і сусідів, багато вигадує сама. Дуже часто в блозі ділюся рецептами бабусі Марії. Її записник – це моя кулінарна енциклопедія. Бабуся завжди тішила нас різними смаколиками, тож в неї можна стільки всього навчитися! Її страви і рецепти – особливі. Від них пахне щасливим дитинством.

І ПИСАНОК ПАРУ З КОРІНЧИКОМ ХРОНУ

Хоч я живу в Римі більше десяти років і вже звикла до тутешнього життя, їжі і звичаїв, моя душа завжди залишиться українською. Особливо сильно моя «українськість» проявляється на свята, коли серце прагне наших традицій, а український шлунок вимагає наших рідних наїдків, до яких звикла з дитинства. Тому на Великдень я обов’язково печу паску. І не одну, а з десяток. Потім пригощаю ними друзів і родичів. Традиційно печу бабусину паску на жовтках, а крім неї ще італійську коломбу і декілька цікавих пасок, як-от морквяну чи шоколадну. До Великоднього столу готую українські та італійські страви: щороку є лазанья і польпеттоне – це італійський родич нашого м’ясного хлібця. А ще роблю нашу домашню ковбасу, печу бабусині зайчики, фарширую яйця, готую бурячок із хроном і ще багато української смакоти.

Святити кошики ми йдемо до української церкви в Римі. Італійці не мають якихось особливих великодніх традицій, тож наша сім’я Христове Воскресіння святкує по-українськи.

Автор: Марія БЕЗКОРОВАЙНА

МОРКВЯНА ПАСКА

Необхідні продукти:

150 г морквяного пюре (відварити моркву і перемолоти блендером), 100 г сметани або вершків, 60 мл молока, 20 г свіжих дріжджів, 2 яйця, 120 г цукру, 50 г топленого масла,4 ст. л. олії, 0,5 ч. л. куркуми (не обов’язково, але вона зробить пасочку ще жовтішою), терта цедра одного лимона, 100 г родзинок, щіпка солі, ванілін, приблизно 700 г борошна.

Приготування:

У теплому молоці розчиніть дріжджі. Додайте морквяне пюре, сметану, яйця, збиті виделкою, цукор, топлене охолоджене масло, олію, куркуму і терту цедру. Сюди ж додайте борошно (на початку покладіть 500 г), ванілін і щіпку солі. Замісіть тісто (при замішуванні воно має здатність ріднути, тому за необхідності всипте ще борошна, щоб тісто відставало від рук) і дайте йому підрости вдвічі.

Відтак додайте до нього родзинки (я їх попередньо не заливаю окропом, а відразу кидаю до тіста) і, якщо дуже липне до рук, ще трішки борошна, гарно знову вимісіть. Потім поділіть тісто на 2 однакові частини і покладіть кожну в форму для паски (тісто повинно заповнити приблизно половину висоти форми) і залиште в теплому місці підрости, доки тісто дійде майже до краєчків форми. Змастіть верх пасочок збитим жовтком.

Випікайте пасочки приблизно 50 хвилин при 180 С (якщо верх вже досить підпікся і підрум’янився, але середина ще не спеклась, накрийте їх фольгою і продовжуйт випікати). Готові паски дістаньте з духовки і відразу накрийте кухонним рушничком і залиште до вистигання.

БАБУСИНА ПАСКА

Необхідні продукти (їх вистачить на дві середні паски):

1 склянка молока, 50 г свіжих пресованих дріжджів, 100 г цукру, 500 г борошна (найкраще брати борошно вищого сорту), 4 жовтки, 2 щіпки солі, 100 г топленого масла (не маргарину), 100 г родзинок (не потрібно їх запарювати, лиш промити і гарно підсушити на серветці), ванілін, яйце для змащування.

Приготування:

Приготуйте опару: перемішайте тепле молоко, дріжджі, 1 ст. л. цукру і 1 ст. л. борошна. Накрийте рушничком і залиште на 15 хвилин.

За цей час опара «забродить». Збийте жовтки з цукром до білого кольору. До опари додайте збиті жовтки, борошно, ванілін і сіль. Замісіть тісто (бабуся місить руками хвилин 15, я ж усучаснила і полегшила собі процес – вимішую міксером). Готове тісто має відставати від рук. Додайте родзинки і топлене (не гаряче) масло і знову все гарно вимісіть. Накрийте тістечко рушником і поставте в тепле місце, доки воно не підросте вдвічі, потім злекга обімніть.

Форми для пасок змастіть маслом і заповніть їх тістом на 1/3. Знову накрийте рушничком і дайте ще підрости, щоб тісто доходило майже до краю форми, потім верх пасочок змастіть збитим яйцем. На дно духовки поставте ємкість з водою, нагрійте духовку до 180 С і випікайте приблизно 50 хвилин – 1 годину (готовність перевірте зубочисткою). (Як тільки помітите, що верх пасочок підрум’янився – накрийте їх фольгою, щоб не згоріли) і допікайте до готовності. Потім витягніть їх з духовки і залиште в формах трохи вистигнути. Накрийте обов’язково рушничком.

КОЛОМБА

Необхідні продукти:

1кг борошна, 250 г цукру, 50 г свіжих дріжджів (або 14 г сухих), 250 мл молока, 6 яєць, 75 г масла, 75 г олії, 0,5 ч. л. куркуми в порошку, родзинки, цукати, ванілін, цедра 1 лимона, 2 ст. л. коньяку.

З такої порції в мене виходять 2 середні паски і 8 маленьких.

Приготування:

спочатку змішайте дріжджі, 100 г борошна і 100 мл теплого молока. Накрийте рушничком і залиште в теплому місці на 20 хвилин. Потім до цієї закваски додайте тепле молоко, що залишилося, коньяк, цедру, ванілін, олію і топлене масло. Всипте просіяне борошно, розпушувач, ванілін і ще раз збийте. Сюди ж додайте яйця, збиті з цукром. В кінці досипте борошно, що залишилось, і куркуму. Замісіть тісто і дайте йому підрости в теплому місці 2 години. Потім додайте до тіста родзинки (я їх попередньо не замочую, але за бажанням можете замочити їх в окропі) і цукати. Гарно вимісіть тісто знову. Поділіть його на порції і викладіть у змащені олією форми (тісто має заповнити форму на 2/3). Дайте пасочкам підрости в формах (щоб доходили майже до верху). Змастіть зверху збитим жовтком.

Нагрійте духовку до 180С і випікайте пасочки впродовж 40-50 хвилин. Як тільки верх пасочок підрум’яниться, накрийте їх фольгою, щоб не підгоріли, і випікайте до готовності. А потім смакуйте на здоров’я. ВЕСЕЛИХ СВЯТ!

Віталій Чемерис

This website uses cookies.