Історія і традиції
Прощену неділю пов’язують з вигнанням Адама і Єви з раю. У цей день прийнято після літургії читати Євангеліє в церкві з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, інакше Господь не пробачить.
Це останній день перед Великим постом, який повинен підготувати християнина до головного свята – Великодня. Можна їсти м’ясо, сир, яйця та інше перед постом.
Так як Прощання неділі – це кінець Масляної, тим, хто святкував, зазвичай веселилися від душі. Спалювали опудало – з традицій древніх слов’ян. Гуляли, святкували, їли. Тому в цей день прийнято, навіть якщо в інші дні святкового тижня ви не їли млинці, пекти і від душі вживати ці ласощі.
У цей день зустрічаються два свята: православне і язичницьке. Обидва в наш час мають велике значення.
Коли просити прощення
Це слід робити вранці. А в цей момент краще думати про те, як саме образив людину. У цей день важливо забути всі образи. Тобто, не формально попросити вибачення, а щиро попросити вибачення у всіх, кого ви могли випадково чи навмисне образити. Тільки після того, як людина буде впевнена в чистих намірах, вона зможе з чистою совістю приступити до Великого посту. Прощення у близьких і знайомих потрібно просити вголос: “Бог простить, і я прощаю”.
Саме Прощена неділя є періодом для того, щоб пробачити кривдників. Цей звичай є стародавнім, наші предки підходили до цього дуже відповідально і каялися.
Увечері в цей день зазвичай поминають покійних і ходять на кладовище. Раніше залишки їжі в цей час спалювали, а посуд мили, щоб підготуватися до випробування постом.
Чого не можна робити в Прощену неділю
У Прощену неділю не можна вживати алкоголь, сваритися, лихословити і важко працювати. Це головні пункти. Церковники також проти спалювання опудала, хоча це язичницька традиція, яка до цього дня уживається з християнством.
Варто відмовитися прання, шиття і прибирання, а також від інших важких домашніх справу. Все це краще зробити заздалегідь, щоб до свята не мати на плечах вантаж роботи, пише “Обозреватель”