Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

В Уряді пропонують дієвий механізм зниження вартості тепла

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман дав доручення керівникам на місцях навести лад у тарифоутворенні на послуги теплопостачання. Адже ціна на тепло залежить не лише від вартості газу, а від вартості виробництва, чіткого обліку споживання та енергозбереження. За все це відповідальна влада на місцях, їй підпорядковуються 98% теплопостачальних підприємств та мереж.

Різні міста – різні тарифи
Тарифи на тепло відрізняються у різних містах України. В Івано-Франківську 1 кГал тепла коштує 1312 грн., у Житомирі – 1389 грн., Маріуполі – 1303 грн., у Вінниці – 1375 грн., у Києві – 1317 грн. А у Луцьку – 1847 грн., у Кропивницькому – 1852 грн., у Чернігові – 1737 грн. Хоча і Житомир, і Луцьк купують газ за однаковою ціною.
«Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших. Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження», – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
Завищені і нічим необґрунтовані тарифи почали встановлювати деякі органи місцевого самоврядування після тарифної децентралізації. Алгоритм формування тарифів простий: постачальники тепла і гарячої води подають розрахунки, а влада на місцях затверджує запропоновані тарифи. Цей процес відбувається без участі Уряду чи міністерств.

Як знизити ціну на тепло
Впровадження заходів з енергозбереження і встановлення лічильників – дієві способи, які допоможуть знизити ціну для кінцевого споживача.
Прилади обліку газу мають лише 80% мешканців багатоквартирних будинків. А ще близько 3 мільйонів домогосподарств не мають лічильників. Через це теплопостачальні організації можуть нараховувати завищені платіжки за тепло.
«79% в структурі витрат домогосподарств за спожиті житлово-комунальні послуги – це тепло. Суттєво зменшити нарахування можливо за рахунок встановлення 100% обліку теплової енергії, і ця вимога прописана в Законі України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк.
Нагадаємо, 30 січня 2019 року Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз України» встановити приладу обліку газу, у кожній український хаті.
«До кінця року в кожній хаті, де немає лічильника газу, Нафтогаз має його встановити безкоштовно. Кошти на це закладені у фінансовому плані компанії. Вимагаю конкретний план від Нафтогазу, коли людям буде встановлено безкоштовний лічильник» – наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Готуй сани влітку
Впровадження заходів енергозбереження, зокрема модернізація котелень і переведення їх на альтернативні види палива допомагає знизити рівень втрат у мережах. Відповідно, ціна 1 Гкалбуде нижчою.
Так, минулого року Уряд виділив 12,5 млрд. грн. на підготовку до опалювального сезону. Ці кошти мали бути витрачені на ремонт тепломереж,відновлення систем водопостачання і встановлення енергоефективного обладнання. На жаль, з такими завданнями впоралися не всі керівники на місцях. А на такі цілі було витрачено лише 3 млрд. грн. із запланованих 12,5 млрд. грн..
Тому голова Уряду доручив головам ОДА та мерам міст підготувати чітку стратегію підготовки до опалювального сезону 2019-2020 років.
«У кожного міста має бути чітка стратегія, як мінімізувати споживання дорогого газу для виробництва тепла. Втрати на виробництві та транспортуванні – 15%. З кожного тарифу – 15%. Люди платять за це. Невже вони мають платити за діряві труби, за неутеплені підвали, відсутність засобів обліку?» – наголосив Володимир Гройсман.
За його словами, левову частку коштів, які виділяють на підготовку до зими, варто інвестувати у нові котельні і трубопроводи. Це допоможе знизити вартість тепла для споживачів.

Що робити із завищеними платіжками
Представники місцевої влади мають захистити людей від неправомірних нарахувань за газ.А організації, що постачають енергоресурси, чекають ретельні перевірки і штрафи за незаконно завищені платіжки громадянам.
Нагадаємо, облгази подали на державу в суд, через що в країну повернулися завищені, нічим не обґрунтовані норми газу. Уряд унеможливив неправомірні нарахування постачальників газу для домогосподарств без лічильників і затвердив нові норми газу 3,28 кубів газу. Тому за завищеними нормами – 9,8 кубів газу, які виставляють облгази, платити не потрібно.
«Ми нікому не дамо втричі завищувати норми газу і дурити людей. Я закликаю усіх голів облдержадміністрації, міських голів, будь ласка, колеги, захистіть своїх громадян. Це ваша справа – захистити кожного українця, вимагати перерахунку завищених платіжок», – додав ВолодимирГройсман.

У Тернополі назвуть одну вулицю іменем Андрія Пушкаря

Підприємство на Тернопільщині захищається від рейдерів