Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Новий корупційний скандал може змінити хід виборів. Подробиці

Резонансне розслідування Bihus.Info про ймовірні зловживання в оборонній галузі в центрі уваги українських та закордонних ЗМІ.
НВ зібрало все найважливіше про розслідування Bihus.Info про корупцію в оборонному секторі України, до якої нібито причетне оточення президента Петра Порошенка.

Про що йде мова в розслідуванні
За даними розслідувачів, до схеми виведення з української оборонки сотень мільйонів гривень причетний друг і партнер Порошенка, член Ради національної безпеки та оборони Олег Гладковський, його 22-річний син і гендиректор Укроборонпрому Павло Букін.
За даними розслідувачів, на початку російської агресії у 2014 році учасники схеми – Гладковський, його син Ігор, колишній працівник концерну Віталій Жуков та керівники оборонних структур різних рівнів – вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах ЗСУ.
У змові з Укроборонпромом вони завищували ціни на комплектуючі і продавали на його заводи. Група Гладковського отримала у держави контракти на сотні мільйонів гривень.
Розслідувачі встановили, що вони отримали від Укроборонпрому щонайменше 250 мільйонів гривень. Однак журналісти не виключають, що оточення Порошенка заробило на корупційних схемах в оборонці набагато більше, ніж зазначена сума.

Головний фігурант має намір подати до суду
Син першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського Ігор, який фігурує в розслідуванні, відкинув звинувачення на свою адресу.
Він заявив, що має намір подати до суду на авторів викривального сюжету і зажадати спростування інформації про його причетність до постачань оборонним підприємствам комплектуючих за завищеними цінами. При цьому фігурант розслідування зазначив, що в позові не буде матеріальних претензій.
“Звинувачення є безпідставними, а так звана “переписка” фейковою”, – заявив Ігор Гладковський. Він запевнив, що готовий надати пояснення правоохоронним органам з усіх питань, порушених журналістами.

Укроборонпром назвав розслідування маніпуляцією
Держконцерн Укроборонпром опублікував заяву, в якій назвав журналістське розслідування “маніпулятивним викладом окремих розрізнених даних”.
У Укроборонпромі зазначили, що тематика програми “свідчить, що її автори скористалися інформацією, яка могла бути отримана в рамках кримінальних проваджень, відкритих у 2015-16 рр”, в яких фігурує ТОВ Оптімумспецдеталь. У дежконцерні запевнили, що надають правоохоронцям всю необхідну інформацію, але на якому етапі перебуває досудове розслідування у цих провадженнях, не знають.
У заяві наголошується, що журналсти, які “маніпулятивно використовували закриту інформацію щодо кримінальних розслідувань”, повинні звертатися для її перевірки “до першоджерел”.
“Вважаємо, що факти довільного використання інформації, що має відношення до питань національної безпеки, повинні отримати належну юридичну оцінку компетентних органів. Закликаємо журналістів до відповідальності, а політичні сили – утриматися від спекуляцій і подальших інформаційних диверсій”, – заявили також в Укроборонпромі.

Олег Гладковський попросив призупинити свої повноваження в РНБО
Заступник першого секретаря Ради національної безпеки та оборони передав ЗМІ заяву, в якій сказано, що він просить тимчасово призупинити свої повноваження і звернувся до правоохоронних органів із заявою про перевірку оприлюднених у журналістському розслідуванні Bihus.Info фактів про незаконні оборудки під час закупівель в армії.
“Щоб запобігти будь-яким інсинуаціям, особисто звертаюся і до Головної військової прокуратури, і в НАБУ із заявою якомога швидше перевірити все, що викладено в “розслідуванні”, і дати відповіді і мені, і всьому суспільству. На час перевірки правоохоронними органами даного питання звертаюся із проханням призупинити мої повноваження як першого заступника секретаря РНБО і голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю. Відповідні заяви подаю негайно”, – цитує текст заяви Інтерфакс-Україна.
Гладковський також заявив, що відкидає звинувачення, викладені у розслідуванні, і зазначає, що воно, “як і більшість матеріалів такого жанру, посилається виключно на анонімні джерела, містить компіляцію загальновідомих фактів і брудних фейків”.
“В цілому, категорично відкидаю всі ті звинувачення, які прозвучали у так званому розслідуванні. Але, оскільки воно викликало чималий суспільний резонанс, ми всі зацікавлені в тому, щоб розставити крапки над i. Щоб захистити репутацію людей, які в надзвичайно критичній ситуації 2014-15 років вирішували нагальні, життєво, критично необхідні проблеми з відновлення боєздатності армії”, – сказано в заяві Гладковського.
Заступник секретаря РНБО також заявив, що до необґрунтованого скорочення ЗСУ, розкрадання армійських земель, розпродажу за безцінь зброї та військової техніки причетні колишній міністр оборони і голова парламентського оборонного комітету Анатолій Гриценко і колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.
“Саме вони і призвели до такого критичного стану, коли нам у 2014-му році випало шукати нестандартні шляхи для забезпечення армії зброєю і справною технікою. Історія все розставить по своїх місцях”, – стверджує він.

Порошенко підтримав відсторонення Гладковського і вимагає розслідування
Президент України Петро Порошенко підтримав відсторонення з посади заступника першого секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського на час проведення розслідування.
Про це повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко.
“Петро Порошенко вимагає у правоохоронних органів проведення термінової перевірки інформації, викладеної в журналістській програмі Наші гроші для спростування або підтвердження оприлюдненого”, – сказано також у заяві прес-секретаря президента.
Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко назвала розслідування Bihus.info інсинуацією і заявила, що Укроборонпром і Гладковський-молодший мають намір подати до суду на журналістів, передає Інтерфакс-Україна.
“Наскільки я знаю, Укроборонпром буде подавати до суду на розслідування цього журналіста 2015-го року. Особисто Гладковський, наскільки я знаю, буде подавати до суду, щоб журналіст або спростував, або підтвердив, або надав незаперечні факти”, – заявила вона журналістам у парламенті.
За словами Луценка, своє розслідування журналісти проводили у 2015 році, і цю справу, наскільки вона знає, розслідували також антикорупційні органи.
Як тільки ми почали говорити про розкрадання в армії у попередні періоди, відразу із 2015-го року витягли інсинуацію і вкинули перед виборами
“Ці розслідування велися журналістом у 2015 році. Створено Національне антикорупційне бюро і відповідні антикорупційні органи Наскільки я знаю – я не в курсі скандалу того часу, 2015-го року, – розслідування велося. До сьогоднішнього дня – жодного фігуранта, жодної справи, жодних обвинувачень, підтверджень ніхто не бачив, і результатів цього розслідування від НАБУ ми не бачили”, – сказала Луценко.

Тимошенко заявила, що ініціює імпічмент
Кандидат у президенти України, лідер партії Батьківщина Юлія Тимошенко заявила з трибуни Ради, що разом із низкою нардепів ініціює імпічмент президента Порошенка.
“Це державна зрада, навмисне скоєна громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цінності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній безпеці України … Разом з іншими фракціями ми починаємо процедуру імпічменту президента”, – заявила вона.
Керівник департаменту інформаційної політики Адміністрації президента України Володимир Горковенко назвав цю ініціативу “прекрасної історією”.
“Як можна почати процедуру імпічменту без закону про імпічмент? Прекрасна історія”, – зазначив він у коментарі ЗМІ.
Тимошенко також заявила журналістам у кулуарах парламенту, що збирає підписи під проектом постанови про створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування зловживань під час закупівлі в оборонній сфері. За її словами, проект постанови про створення ТСК вона зареєструє у вівторок або середу.
“Ми зараз почнемо збір підписів, по-перше, під проектом постанови про створення тимчасової слідчої комісії щодо корупції президента на постачання всього необхідного нашій армії. А також ми починаємо поіменний збір підписів народних депутатів Верховної Ради під проектом постанови про початок процедури імпічменту президента України Петра Порошенка”, – заявила вона.
Тимошенко додала, що на даний час в Україні немає закону про імпічмент, проте положень Конституції України досить для того, щоб реалізувати процедуру імпічменту.
Юлія Тимошенко висловила думку, що оприлюднені журналістами дані про зловживання під час закупівлі запчастин з РФ для української військової техніки – це “верхівка айсберга”. За її словами, в зоні уваги ТСК повинні бути не лише факти, опубліковані в журналістському розслідуванні, а й інші зловживання під час закупівель в армії.

Зеленський висловив обурення
Комік Володимир Зеленський, який займає перше місце у президентському рейтингу, записав на своїй сторінці у Facebook відеозвернення українською мовою, в якому висловив обурення з приводу “розкрадання коштів Укроборонпрому”.
“Немає слів. Люди, які прийшли до влади на крові “заробляють” на крові. Тобто, контрабанда з Росії – можна, б/у-шні запчастини в обмін на життя наших солдат – можна, цукерки – можна, MARUV – не можна. Вибачте мене, але це кабздєц”, – заявив Зеленський.
Він додав, що зрозумів, що таке “Армія, мова, віра”.
“Розікрали армію, штучно розділити людей мовою, тому й віри вам немає. Так що, кандидатів багато – когось, крім вас, виберемо”, – сказав Зеленський.

Штаб Порошенка назвав розслідування журналістів “передвиборчою технологією”
Спікер виборчого штабу Петра Порошенка Олег Медведєв, коментуючи розслідування Bihus.info під час брфінгу, назвав його “передвиборчою технологією”.
“У цьому випадку це стовідсоткова передвиборча технологія, тому що до виборів залишається місяць. Безумовно, такі речі покликані не стільки встановити якісь факти і дізнатися істину, як вплинути на розстановку виборчих сил”, – передає його слова Інтерфакс-Україна.
Водночас Медведєв не став називати тих, хто може за цим стояти.
“У мене, звичайно, є версії і навіть деякі інформативні дані, які дають змогу робити висновки для себе, проте на відміну від наших опонентів я не хочу робити голослівних обвинувачень”, – зазначив він, додавши, що доказів у нього немає, а є впевненість і версії, хто це зробив.
За словами Медведєва, коло “умовно підозрюваних” – не широке, тому що “є три-чотири кандидати, які серйозно беруть участь у президентських перегонах”.
Джерело: НВ

Крадіжка автомобіля на Тернопільщині: злодія затримали на “гарячому”

На Тернопільщині горіла свиноферма