Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На чиїх рахунках осідають мільярди від субсидій?

Принцип дотування НАК «Нафтогаз України» з бюджету не змінився, а змінилася лише форма, і за три роки компанія отримала 210 млрд. грн «субсидійних» коштів із державного бюджету.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK під час телефонного включення заявив експерт із питань енергетики Валентин Землянський.
Експерт, коментуючи питання щодо запуску механізму монетизації субсидій, зауважив, що в самій логіці такого процесу нічого помилкового немає, натомість проблема полягає у тому, що кількість отримувачів субсидій і кількість грошей, які виділяють із державного бюджету, є нонсенсом: «Одна половина країни утримує іншу половину. Ось це і є нонсенсом».
Валентин Землянський вважає, що слід переглянути тарифи. З його слів, у тому, що промисловість сплачує за енергоносії таку високу ціну, немає нічого позитивного, оскільки виготовлена продукція стає неконкурентоспроможною.
«У нас НАК «Нафтогаз» не вирівнює ціну для промисловості. Приклад минулого року є показовим, коли стрибки ціни становили орієнтовно 150 доларів між ціною навесні та ціною восени. Економіка якого підприємства витримає такі стрибки на енергоносії з урахуванням іще енергозатратності української економіки? Це робота уряду, робота НАК «Нафтогаз України» якраз згладжувати такі стрибки і давати населенню платити ту ціну, яку воно може сплачувати», – зазначив Валентин Землянський.
Експерт також заявив, що принцип дотування НАК «Нафтогаз України» з бюджету не змінився – змін зазнала лише форма отримання грошей: «Тепер ці кошти із бюджету скеровують через монополістів підприємствам, які надають послуги (теплокомуненерго та облгази), і знову повертаються у НАК «Нафтогаз України». Це така прихована форма дотування НАК «Нафтогаз України».
Джерело: ЗІК

Як на Тернопільщині пройшов перший виборчий місяць. Висновки експертів

У Тернополі через халатність комунальників загинув батько трьох дітей