Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині телефонні аферисти видурили у людей 25000 гривень

Впродовж однієї доби до Тернопільського відділу поліції звернулося двоє місцевих жителів. Вони повідомили, що в результаті протиправних дій невідомих осіб позбулися своїх заощаджень.

Краянам зателефонував невідомий та розповів провірену аферистську схему. Чоловік представився працівником банківської установи та розповів, що рахунки власників заблоковані. Аби усунути дану несправність, необхідно повідомити персональні дані, що і зробили краяни. Завдяки цьому аферисти і очистили електронні гаманці. З рахунку тернополянки зняли 11500 гривень, а з рахунку 44-річної жительки Великої Березовиці 12700 гривень.

Відомості про події внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують місцевим мешканцям, ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

Запам’ятайте елементарні правили фінансової безпеки:

не варто встановлювати на карту ПІН-код, який складається з цифр, що йдуть підряд, а також свою дату народження, тому що подібні комбінації легко підібрати;

не рекомендується захищати всі свої платіжні картки одним і тим же ПІН-кодом. І головне: ПІН-код необхідно запам’ятати або зберігати окремо від платіжної картки в місці, не доступному для сторонніх осіб – зокрема і родичів;

не повідомляйте нікому одноразові паролі, які приходять вам на мобільний телефон;

у разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати;

Якщо ж ви потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

“Я витягнула мобілку і запропонувала чоловіку фотосесію”: у Тернополі в парку збоченці “полюють” на жінок (ФОТО)

У Тернополі ДТП на кільці: від удару автомобіль викинуло з дороги (ФОТО)