Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Кір і свинячий грип: на межі двох епідемій

Минулого тижня в Україні заговорили про можливість оголошення епідемії кору, однак із остаточним рішенням не поспішають. Водночас вісім областей перетнули поріг епідемії грипу та ГРВІ, і це щойно початок – піку захворюваності очікують у лютому.

Кір: ситуація була прогнозованою
«Щодня в Україні фіксують від 300 до 400 випадків захворювання на кір», – заявив наприкінці минулого тижня Ігор Маричев, завідувач лабораторії Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського Національної академії медичних наук.
Більше як сотня з цих випадків припадає на Львівську область, яка за кількістю хворих лідирує серед регіонів країни ще з початку 2018 року. Початок цього року тенденції не змінив: за перші 28 днів січня тут захворіло більше ніж дві тисячі осіб, вже класично більшість – діти до 17 років. Серед хворих – п’ятеро немовлят, які заразились від матерів одразу після пологів.
Загалом за той місяць, що минув від початку року, в Україні виявили більше, аніж 12 тисяч нових випадків кору, що в чотири (!) рази більше, аніж торішнього січня. У Міністерстві охорони здоров’я кажуть, найбільше хворіють у тих областях, де найменший відсоток щеплених. Найчастіше хворіють на кір діти 5-9 років (32% серед усіх випадків серед дітей); переважно це ті діти, які мали б отримати друге щеплення у шестирічному віці, проте з різних причин не отримали його вчасно, тому їхній імунітет повністю не сформовано.

У 2018 році на кір захворіла 54 481 особа (63% – діти)
Найвищі показники захворюваності по областях за 2018 рік:
Львівська — 11873 людини (72% – діти)
Івано-Франківська — 5617 людей (73% – діти)
Закарпатська — 4733 людини (79% – діти)
Тернопільська — 3658 людей (65% – діти)
Вінницька — 3422 людей (65% – діти)
Чернівецька — 3384 людини (67% – діти)

«Вірус кору агресивний і стійкий у навколишньому середовищі, – пояснює стрімке поширення хвороби завідувач відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров’я МОЗ Олександр Заіка. – Якщо у приміщенні 10 осіб не щеплених від кору, коли туди потрапляє людина з інфекцією, 9 осіб 100% заразяться. Вакцинація – єдиний спосіб захисту. Ситуація, яку маємо сьогодні, – це наслідок роботи антивакцинальних пропагандистів минулих років. Адже епідеміологічна безпека формується роками, це неможливо зробити за кілька тижнів».
Захворювання на кір в Україні набирає обертів кілька років. У 2016 році, кажуть у МОЗ, був зареєстрований найнижчий показник захворюваності на кір від 2010 року – 5 273 випадки. Однак вже наступного року все змінилось. Україну фактично накрило хвилею кору, про що, до речі, за кілька років до того попереджали медики. Річ у тім, що кір належить до так званих циклічних вірусів. Його спалахи, прийнято вважати, повторюються кожні 5-6 років. Найкращий бар’єр від масового поширення – колективний імунітет. Натомість 2016-го року менше як половина українських дітей отримали щеплення від кору за графіком. У 2017-му захворіло 23 927 людей, а в 2018 році ця цифра майже подвоїлась. Проблема у тому, говорить Олександр Заіка, що лікування від кору як такого немає. Основним профілактичним засобом залишається вакцинація.
«Вакцинуватись ніколи не пізно. Якщо говоримо про дітей, це відповідальність батьків. До того ж, вакцинуючи своїх дітей, тим самим вони захищають дітей, які мають протипокази до вакцинації. Науково доведено, що на 100 осіб таких буде 2-3 особи. Захистити їх може лише колективний імунітет», – пояснює експерт.
На переконання Ігоря Маричева, спрогнозувати масштаби поширення кору в Україні зараз майже неможливо. Сьогодні показники захворюваності наближаються до показника 1968 року, коли ще не проводили вакцинації.
Однак про ймовірне оголошення епідемії мова зайшла лише минулого тижня. Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила про скликання спеціальної комісії, яка розгляне питання щодо оголошення епідемії кору в Україні. За словами пані Супрун, це би дозволило міністерству за потреби закуповувати більше вакцин.
Щоправда, видається, поспішати з таким рішенням не будуть. Немає, кажуть Z у Центрі громадського здоров’я МОЗу, жодного значення, як називати нинішню ситуацію – епідемією, спалахом чи загостренням, головне діяти, і нині це роблять. Зокрема, на Львівщині оголосили так звану спецоперацію, мета якої – охопити вакциною максимальну кількість дітей віком від 6 до 18 років. У закладах освіти Львівщини нарахували понад 25 тис. невакцинованих дітей. Однак є і результати від інформаційної кампанії – 4 тис. мешканців Львівщини щепилися від кору буквально за останні кілька тижнів.
«За попередній тиждень є тенденція до зниження захворюваності. У цифрах це на 6% порівняно з попереднім. Сподіваюсь, вона збережеться. Ми маємо надію, що 2019 рік буде піковим за охопленням вакцинацією. Хочемо досягти рекомендованого ВООЗ рівня у 95% серед дітей. Але наразі позитивна тенденція не може знижувати нашу настороженість та темпи відповіді спалаху. Зараз ми довакциновуємо тих дітей, які не мають щеплення, але паралельно приходять батьки з плановим щепленням. Я сподіваюсь, що скоро ми припинимо цей спалах», – говорить Олександр Заіка.

Повернення свинячого грипу
Цього сезону в Україні значно зросла кількість летальних випадків через грип. Якщо минулого було зафіксовано 7 смертей, то від початку жовтня вже маємо 28. У Центрі громадського здоров’я кажуть, усе через поширення небезпечніших штамів грипу, які дають набагато складніші наслідки та дуже стрімко призводять до ускладнень. Серед штамів, якими хворіють українці, є і A (H1N1), відомий в народі як «свинячий грип».
«Цього сезону зовсім інша циркуляція вірусів грипу. Минулого абсолютно домінували віруси грипу типу B, які не викликають епідемій. Якщо людина хворіє, ускладнень може і не бути. Натомість цього сезону циркулюють віруси грипу типу А. У такі сезони маємо багато летальних випадків», – пояснює завідувачка відділу грипу та ГРВІ Центру громадського здоров’я МОЗ України Оксана Артемчук.
Небезпека грипу суттєво зростає через те, що українці неохоче вакцинуються і пізно звертаються по медичну допомогу, говорять у Міністерстві охорони здоров’я.
Перша смерть у січні була зафіксована і на Львівщині – від пневмонії, яку спровокував пандемічний грип, помер 51-річний чоловік. Медики прогнозують, що на цьому сумна статистика сезону не завершиться. Адже піку захворювання на грип та ГРВІ очікують на початку лютого.

Минулого тижня епідемпоріг перетнули вісім областей України: Чернігівська, Чернівецька, Івано-Франківська, Житомирська, Хмельницька, Київська, Миколаївська і Закарпатська.
«Треба розуміти, що цей вірус небезпечний, і при появі симптомів негайно звертатись до лікаря, не чекаючи ускладнень, які можуть розвинутись досить швидко – буквально за день», – коментує Оксана Артемчук.

Симптоми грипу:
• висока температура (зазвичай тримається до 5 днів)
• лихоманка
• головний біль
• ломота у м’язах і суглобах
• загальна слабість
• втрата апетиту, можливо, нудота
• кашель
• нежить

Медики переконані, що одним з найкращих захистів від поширення хвороби є карантин у навчальних закладах.
«Карантин дуже важливий, – переконана пані Артемчук. – Він має розмежувати людей і не допустити масового поширення грипу. Захід дуже добре працює, але за умови, що коли школу закрили на карантин, то діти сидять вдома, а не відвідують різні розважальні заклади та інші громадські місця».
Мирослава Іваник, ЗБРУЧ

Розвиток об’єднаної громади: почала діяти Програма економічного та соціального розвитку Тернопільської МТГ

За рік тернополяни витратили на нові авто 29 мільйонів доларів