Фахівці, опираючись на дані офіційної статистики, розрахували вартість популярної страви у кожному регіоні України.
Нагадаємо, що за рік вартість борщу зросла на 30%, або на 23,4 грн. та перетнула відмітку в 100 грн. за каструлю.
«До нашого класичного борщу ввійшли наступні інгредієнти: свинина – 600г., картопля та буряк – по 500г., капуста – 300г., морква та цибуля – по 200г., томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 – 4л., лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250г. Як виявилось, на початок листопада 2018 року найдорожче зварити борщ в Одеській області – 105,3грн., тоді як найдешевше в Тернопільській області – 91,1грн. Різниця у вартості складає 14грн., або 13%, – написав Дорошенко.
ТОП – 3 найдорожчих регіонів виглядає так: Одеська область – 105,3 грн., Закарпатська – 104,8грн. і Київ – 104,5грн. А перша трійка найдешевших регіонів наступна: Тернопільська область – 91,1грн., Житомирська – 92,8грн., Дніпропетровська – 93,3грн.
Вартість м’яса – це ключовий показник вартості борщу по різних регіонах країни. Але не дарма люди говорять: Дешеве м’ясо – поганий борщ, – наголосив експерт.
Між лідерами та аутсайдерами розташувались: Львівська область – 93,5грн., Волинська – 93,8грн., Донецька – 94,5грн., Рівненська – 94,9грн., Івано-Франківська – 96,2грн., Хмельницька – 96,3грн., Вінницька – 96,5грн., Запорізька – 96,6грн., Полтавська – 97,1грн., Черкаська – 97,4грн., Київська й Чернівецька – по 98,3грн., Чернігівська – 98,4грн., Миколаївська – 99грн., Луганська та Сумська – по 99,9грн., Кіровоградська – 100,9грн., Харківська – 101,8грн., Херсонська – 102,7грн.
Також Дорошенко пропонує розглянути борщ в розрізі складових:
1. Свинина – 600г.
Найбільша вартість в Одеській області та місті Києві – майже 77грн. за 600г.
Найменша на Тернопільщині – 65грн. за 600г.
Різниця в ціні між регіонами становить 12грн. за 600г.
2. Картопля – 500г.
Найдорожча картопля в Донецькій області – 4,3грн. за 500г.
Найдешевша в Рівненській, Тернопільській і Чернігівській – по 2,5грн. за 500г.
Різниця в ціні складає 1,8грн. на 500г.
3. Буряк – 500г.
Найдорожчий знаходиться на Закарпатті – 4,9грн за 500г
А от найдешевший у Київській, Полтавській і Сумській областях – по 3,4грн за 500г
Різниця в ціні 1,5грн на 500г.
4. Капуста – 300г.
Найвища ціна знов у Закарпатті – 2,9грн. за 300г.
Найнижча – у Вінницькій, Житомирській, Полтавській і Черкаській областях – по 1,9грн. за 300г.
Різниця в ціні складає 1грн. на 300г.
5. Морква – 200г.
Найбільша ціна в Закарпатській, Рівненській і Чернівецькій областях – 2,7грн. за 200г.
Найменша в Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Миколаївській і Полтавській областях – по 2,2грн. за 200г.
Різниця в ціні 50коп. за 200г.
6. Цибуля – 200г.
Найдорожча цибуля в місті Києві – 2,2грн. за 200г.
Найдешевша на Запоріжжі та Львівщині – по 1,9грн. за 200г.
Різниця в ціні – 30коп. за 200г.
7. Сметана – 250г.
Найдорожча в Херсонській області – 15,5грн. за 250г.
Найдешевша на Львівщині й Рівненщині – 12,6грн. за 250г.
Різниця в ціні становить майже 3грн на 250г.
Нагадаємо, що на початок березня цього року найдорожчий борщ можна було приготувати на Закарпатті – 99грн., у Києві – 95грн. і на Одещині – 94,5грн. Тобто трійка “лідерів” за вісім місяців не змінилась, тільки місця між собою розподілили по іншому.
А ось трійка регіонів, де можна приготувати найдешевший борщ, вісім місяців назад виглядала так: Волинська область – 82,2грн., Донецька – 84,1грн. і Львівська – 85,7грн. Тобто трійка за цей час змінилась повністю, – додав Дорошенко.
This website uses cookies.