Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Порахували скільки Україна втрачає від виїзду людей на заробітки в Європу

Українці, які емігрували задля заробітку до Польщі, створюють 15% ВВП цієї країни. А це приблизно 40-50 мільярдів доларів на рік.

На цьому наголосив економіст, заступник голови НБУ в 2005-2009 роках Олександр Савченко в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK.
Польщі українські заробітчани приносять колосальний прибуток, тоді як Україна, на думку пана Савченка, значно втрачає від виїзду своїх громадян за кордон.
«Зокрема українці, які емігрували задля заробітку до Польщі, створюють 15% ВВП цієї країни. А це приблизно 40-50 мільярдів доларів на рік», – підкреслив Олександр Савченко.
Експерт пояснив, як можна вирахувати ціну одиниці людського потенціалу: весь потенціал країни коштує 10 ВВП за паритетом купівельної спроможності. Потім ця цифра ділиться на кількість громадян, і таким чином вираховується ціна одного громадянина.
«Один українець у середньому коштує 80 тисяч доларів. Тобто це загальні капітальні вкладення у громадянина – народити, виховати, дати освіту й тому подібне. Тоді як молодий українець із 15 до 25 років коштує вдвічі дорожче – 160 тисяч доларів. І якщо помножити цю суму на 2 мільйони молодих громадян, які виїхали, то виходить, що країна втратила 320 мільярдів доларів», – порахував економіст.
Безумовно, зауважує він, поляки виграють і через те, що там ціна людського потенціалу вдвічі більша, ніж в Україні. Але це тільки капітальні розрахунки, тоді як є ще поточні доходи і витрати.
«Один українець за рік створює ВВП приблизно на 8 тисяч доларів. І коли він виїздить, то Україна недоотримує близько 6 тисяч доларів, якщо врахувати, що близько 2 тисяч доларів заробітчанин перераховує назад до України. Наразі з України щороку виїздять близько 300 тисяч громадян, але тенденція йде до зменшення. Адже поступово зростає заробітна плата, відтак охочих до міграції стає менше», – зазначив Олександр Савченко.
Джерело : ЗІК

Агрохолдинг «МРІЯ» відзвітував про досягнення, нагородив кращих співробітників та розповів, яким буде 2019 рік

На Тернопільщині Аграрна партія заявила про свою готовність до виборів у громадах