Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Українці на “євробляхах” платитимуть вищі штрафи

Закон вносить зміни до митного кодексу. Для власників автомобілів з єврореєстрацією передбачені жорсткіші штрафи.


Парламент ухвалив у цілому закон №8488 про посилення контролю над переміщенням і використанням авто, зареєстрованих в інших державах.

“За” проголосували 245 депутатів. Закон дозволяє українцям купити в режимі тимчасового ввезення без грошового забезпечення лише одне авто, пише “Еспресо”.

Автівку заборонено використовувати в підприємницькій діяльності чи для отримання доходу, наприклад, для роботи в таксі. За порушення встановлених правил передбачений штраф 34 тис грн.

Ввезення наступних легкових транспортних засобів передбачає наявність гарантії. Гарантом може бути фінансова установа, яка візьме на себе зобов’язання сплатити суму всіх митних платежів, якщо авто не буде вивезене.

Тим, хто привіз в Україну автомобіль на єврономерах і передав його у треті руки або на запчастини, загрожує штраф у розмірі 17 тис. грн. Норми щодо штрафів набудуть чинності за півроку (180 днів) після набуття чинності змін до Податкового кодексу, які були ухвалені на ранковому засіданні цього ж дня.

Той, хто заїжджатиме на територію України після ухвалення закону, матиме 30 днів на розмитнення авто. Якщо пройти реєстрацію не за 30 днів, як це належить, а запізнитися на місяць – штраф 85 тис. грн, більше місяця – 170 тис. грн.

Також слід бути уважними, щоб вчасно виїхати з території України. Адже затримка в Україні в режимі тимчасового ввезення до трьох днів – це штраф у 850 гривень. Від чотирьох до 10 – 8500 гривень. Затриматися в Україні на 10-20 днів після вичерпання терміну означає штраф 17 тис. гривень. Від 20 до 30 днів – 85 тис.гривень. Понад 30 днів – 170 тис. гривень.

Слідкувати за дотриманням правил ввезення повинна автоматизована система обміну інформацією дані про авто, зафіксовані митником під час відкриття режиму транзиту або режиму тимчасового ввезення, одразу передаватимуться всім органам.

Й якщо поліція побачить авто з вичерпаним терміном перебування на українських дорогах, штрафів не уникнути. Машину відправлять на штрафмайданчик. Забрати її звідти зможе тільки фактичний власник, тобто закордонний.

А прикордонники не допустять перетину кордону особою, яка ввезла авто, без сплати штрафів, переконує одна з авторів законопроекту Ніна Южаніна.

На Тернопільщині 18-річний хлопець обікрав будинок

У Тернополі на вокзалі евакуювали майже півтисячі людей (ФОТО)