Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернополян чекає чергова хвиля подорожчання

Вартість продуктів харчування в Україні з початку року продовжують рости. І хоч експерти розповідають, що на Тернопільщині найдешевше м’ясо та «борщевий набір», ціни не стоять на місці, ба, більше, – до кінця року очікується чергове подорожчання, яке добряче «потрясе» наші з вами гаманці.

— До кінця року свинина та яловичина додаватимуть по 1-1,5 гривні щомісяця. Кілограм свинини вже коштує 110 гривень. Дорожче, по 127 гривень за кілограм продають яловичину. На 10% зросте ціна на соціальний хліб. Щоправда наступного року його вартість не змінюватиметься. Ціна на зерно у світі стабільна, – говорить директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Вітчизняні виробники підтягують ціни до європейського рівня. Адже Україна імпортує значну частину продукції з-за кордону.

— В Україні значно більше оподаткування на продукти харчування, ніж в Європі. Наприклад, у Польщі податок становить 5%, в Україні — 20%. Крім того, субсидії, які виділяють українським аграріям, не доходять до фермерів. Вони потрапляють у кишені великих агрохолдингів, – пояснює експерт.

Цікаво, що за рік лише молоко додало в ціні цілих 30%. І це при тому, що навіть у сусідній Польші, Угорщині чи країнах Прибалтики «молочка» коштує дешевше, ніж в Україні. Єдине зменшення ціни у цьому сегменті спостерігалось на м’який сир. Він подешевшав на 5%.

Щодо реальних ринкових цін, то станом на сьогодні овочі коштують у середньому удвічі дорожче, ніж восени минулого року, пишуть Тернополяни. Буряк продають по 5,5-6,5 грн/кг. Капуста коштує 4-5 грн. Стрімко подорожчала цибуля — за кілограм просять 9,5-10,5 грн. Минулого року ціни коливалися від 5 до 6 грн. Фермери кажуть, що овочі дорожчають через скорочення площ та погані погодні умови.

— Продукти харчування коштують найдешевше у тих областях, де найбільше гуртових та роздрібних мереж. Тобто велика конкуренція. На вартість продуктів також впливає рівень життя і купівельна спроможність населення, — пише на своїй сторінці в мережі «Фейсбук» Олексій Дорошенко і радить вже сьогодні подумати про зиму і таки запастися деякими продуктами харчування, ціна на які поки «не кусається».

Тернопільський спорстемен став переможцем у професійних боях у Польщі

Оновлено північно-західний обхід Тернополя