Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Закони, проти яких протестували автобляхери, підписано

У найближчі півроку ситуація з автомобілями на бляхах має бути вирішена.

Президент України повідомив, що підписав закони, які дозволять розмитнити в Україні автомобілі на іноземній реєстрації (так звані «євробляхи»), ввезені з порушенням законодавства, але які, водночас, передбачають жорсткі штрафи за їзду на нерозмитненому автомобілі.
«Підписав закони №8487 та №8488, які легалізують ввезені з порушенням митного та податкового законодавства автомобілі з європейськими номерами. Всі кошти від цього, від першої й до останньої гривні, підуть до Пенсійного фонду», – написав він у Twitter увечері в четвер, 22 листопада.
Як повідомляв ZAXID.NET, згадані закони Верховна Рада ухвалила 8 листопада. Вони, зокрема, зменшують акциз на розмитнення легкових автомобілів і посилюють відповідальність за порушення митних правил для осіб, які ввозять в Україну авто в режимі транзиту або тимчасового ввезення. Нові штрафи почнуть діяти після 180 днів з дня набуття законами чинності. Таким чином, за півроку дії закону всі авто на іноземній реєстрації мають бути або розмитнені, або вивезені. Разом з тим, власники таких авто упродовж перших 90 днів дії закону зможуть розмитнити їх зі 50-відсотковою знижкою.
Прийнятим Законом суттєво змінені ставки акцизного податку на ввезеня в Україну легкових автомобілів. Після того, як закон набуде чинності, акцизний податок буде залежати від типу двигуна (бензиновий чи дизельний) та його об’єму в літрах.
Для автомобілів з бензиновими двигунами об’ємом до 3 л ставка акцизу становить 50 євро. Для двигунів об’ємом понад три літри – 100 євро. Дизельні двигуни обкладаються податком у 75 євро, але якщо двигун має об’єм понад 3,5 л, то акциз складе 150 євро.
Окрім того, ця сума множиться на коефіцієнт віку, який дорівнює кількості повних років з дати виробництва ввезеного автомобіля. Якщо ж вік машини перевищує 15 років – коефіцієнт буде все одно 15.
Після прийняття цих законів власники авто на єврономерах вийшли на масові протести по всій Україні. Вони вимагали прибрати з коефіцієнту, за яким розраховується вартість розмитнення, вік автомобіля. Протестувальники два дні блокували дороги, але після погроз міністра внутрішніх справ про примусове розблокування перекритих «євробляхарями» доріг вони свою акцію припинили.

Тернопільські депутати знову поділили гроші

На зупинці на Східному масиві жорстоко побили чоловіка