«Готуючись до маленького сюжету на «Файному ранку» (31.10.2018р) від ТТБ (Тернопільського телебачення) про Хеловін, завдяки журналісту Myroslava Mukvych, мав нагоду вивчити різну-різну інформацію і зробити ось такі висновки (тут розкрито більше питань, аніж у сюжеті).

Хеловін: що це за свято і яке його значення?

Кельтські жерці, друїди, в цей день вшановували ідола смерті (Самхайна). Друїди вважали, що 31-го жовтня Самхайн скликав духів минулорічних померлих, і наказував їм повертатися в свої колишні будинки, відвідувати живих родичів. В ніч на 1 листопада друїди вершили ритуали поклоніння дияволу, під час яких заживо спалювали свійських тварин: котів, коней, овець, рогату худобу. Траплялися й людські жертвопринесення, щоб особливо задобрити свого божка. В сучасному світі, вбачаючи комерційні інтереси, дані святкування розрекламувала Америка, адже з’явились нові можливості отримати з цього неабиякий прибуток.

Позиція священнослужителів стосовно цього?

В основному священики, підтримуючи позицію Церкви вцілому, застерігають від таких «святкувань», часом настільки переживають за людей, що тими заборонами навіть роблять ще більший ажіотаж і рекламу, навіть не хочеться читати чому не варто брати участь у цьому своєрідному шабашу. Особисто я на своїх сторінках Інстаграм та Фейсбук вирішив подати дану інформацію під заголовком «Користь Хеловіну», це посприяло бажанню підписників проглянути зміст, та звичайно, що користі там не побачили, хіба-що зрозуміли шкоду, яка може з’явитись як наслідок. Користю буде, хіба-що, не брати участі у хелоніаді, або конечне навернення до Церкви через прихід до священиків з метою спасти молитвою дитину, яка могла при святкуванні відьомського шабашу зачепити непоправне.

Чому його потрібно чи не потрібно святкувати? 

Не треба забувати, що це одне з головних свят у сатаністів, які цієї ночі відправляють чорні меси та поклоняються дияволу. Взагалі Хеловін підсвідомо схиляє до вшанування чорних сил, адже, переодягаючись у потойбічних істот чи мерців, діти психологічно входять у їхній образ і стараються максимум уподібнитись їм. Звідси з’являється не зрозуміла агресія, страх, ненависть, депресія, пошук дітьми суїцидальних груп у соцмережах, на кшталт «Синій Кит» та «Момо». А згодом всі дивуються звідки стільки ненависті і злоби у нашої молоді. Потім гості та організатори таких «святкувань» стають пацієнтами психіатрів та священиків-екзорцистів.

Чи можна знайти альтернативу святкуванню?

Як альтернативу потрібно помолитись за душі померлих, поставити свічку не в гарбуз, а на церковний свічник. Колись ми з гуртківцями позашкільного навчального закладу Скала-Подільського дитячого парку виготовили паперові ліхтарики, які нагадували форму того ж гарбуза і прийшовши до храму, поклавши у ліхтарик свічечку, помолились заупокійну Службу Божу. Дітям не було, звичайно, цікаво так як на вечірці у честь Хеловіна, та все ж таки всі розійшлись по домівках з відчуттям зробленої корисно-духовно справи.

Яке значення хеловінської атрибутики?

Основний символ Хеловіну – гарбуз або, як його ще називають «Джек-Ліхтар», має спіритичне значення. Він символізує неприкаяні прокляті душі, що блукають по землі не знайшовши спокою. Також атрибутикою є маски всякої нечисті. Сучасна молодь та діти, вдягаючись в них, уподібнюються до друїдів, котрі в часі приношення жертви своєму божку, спалювали живцем тварин і людей, одягаючись в костюми зроблені зі шкір і голів різних звірів. У часі жахливих мук тих, кого спалювали, жреці ритуально танцювали, монотонно наспівували заклинання і стрибали через вогонь, щоб в такий спосіб захистити себе від злих духів. Виразно застерігає від таких дій окультизму саме Біблія.

Чи Ваші Інстаграм-підписники святкують Хеловін і чому?

Якось, майже за тиждень до дати Хеловіна 2018 року, я у розповіді Інстаграм на 24 години, запустив опитування: «Чому Ви святкуєте Хеловін, що для Вас є цікавим?» отримав від активних підписників такі відповіді:

«Коли ще була школяркою, трошки ще не розумілась в тому, то можливо тоді би святкувала, але це свято популярним не було. А тепер однозначно НІ»;

«На жаль не можу похвалитися, що все в моєму житті так ідеально… багато чого робиться і робилося не правильно…, але нарешті ми дорослішаємо і починаємо все частіше думати про участь Бога в нашому житті?»;

«В студентські роки просто цікаво було виділитися образом та подивитися на інші і гарбуз зробити по своєму хотілося проявляючи творчість. А зараз вже розумію що це страшно виглядає та й взагалі хеловін для мене то не свято і ніколи ним не було»;

«Мені шкода малих дітей котрих їх старші брати, сестри чи навіть батьки малюють, вдягають в цей жах, бо потім діти бояться, робляться дивними дуже, це навіть справа не в цих костюмах. От наприклад, в нас 13 січня святкують Маланки, теж збираються в різні костюми чортів і в якихось смертоносців, але нема такого негативу як від хеловіну».

Отож, вивчаючи з різних джерел тематику святкування Хеловіну та його наслідки, я особисто зробив висновок, що ті люди, які користуються даром мудрості, які є досвідчені, второпні, виважені, навіть не усі будучи християнами – відчувають зміст негативу та зла і повністю ігнорують це святкування.

Хеловін, як тріумф нечистої сили не вартий такої уваги – святкуйте ті свята, які несуть радість і добро, саме такі празники дарує нам Церква».