Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

80% тернопільських родин вже не мають права на субсидії

Більше 40 тисяч тернопільських сімей втратили право на отримання субсидій.

Відбулося це після внесення змін до Положення про призначення субсидій, які вступили у дію з 1 травня 2018 року. Минулого року субсидії на житлово-комунальні послуги отримувало 49 тисяч домогосподарств Тернополя, а станом на 1 жовтня 2018-го їх є тільки 8 тисяч, пише Реально.

«Ситуація із субсидіями після змін, які були введенні з першого травня цього року не сприятлива, як для мешканців міста, так і для підприємств-надавачів житлово-комунальних послуг, – каже Володимир Сулима, начальник управління соціальної політики. Було 49 тисяч субсидіантів, а стало – 8. Чи зможуть ті решта десятки тисяч сімей сплачувати житлово-комунальні послуги в опалювальний період? Я абсолютно впевнений, що частина з них не зможе. Що це за собою тягне. Мешканці міста не зможуть оплачувати житлово-комунальні послуги, відповідно, підприємства-надавачі послуг недоотримають кошти від громадян за послуги, а з державного бюджету – на відшкодування наданих послуг. У зв’язку з цим їм буде дуже важко проводити господарську діяльність і на належному рівні надавати житлово-комунальних послуг: забезпечувати газом, водою, теплом.».

Із початком опалювального періоду кількість родин, які мають право на субсидії, може збільшитися. Але для того, щоб мати субсидії, необхідно подати нову заяву та декларацію про доходи в управління соціальної політики міської ради. Щоправда, не всім треба звертатися повторно в управління.

«З 1 жовтня ми вже почали приймати заяви на призначення субсидій на опалювальний період, – продовжує Володимир Сулима. – За перші три дні до нас звернулося із заявами 900 сімей. Але виникають питання кому необхідно звертатися, а кому не потрібно. Не потрібно звертатися в управління соціальної політики із заявами сім’ям, які отримували субсидії у літній період. Субсидії на опалювальний період їм будуть перераховані в автоматичному режимі. Ще одна категорія – ті, які звернулися із заявами після першого травня 2018 року, і їм субсидія не вийшла по розрахунку, тобто була нульова субсидія. У них були такі доходи, а опалення не було, що їм субсидія не вийшла. Їхні документи є у нас в базі, і ми також їм субсидії перерахуємо в автоматичному режимі. Це дві категорії сімей, які не повинні до нас звертатися. Всі інші сім’ї обов’язково повинні звернутися до нас із заявою і декларацією про доходи. Це ті, у яких протягом цього періоду відбулися зміни у складі сімей. Знаємо, що дуже багато сімей когось реєстрували, когось знімали з реєстрації, були випадки, що розлучалися для того, щоб набути права на отримання субсидії. Ці сім’ї обов’язково повинні звернутися в управління соціальної політики з новою заявою і декларацією. Якщо сім’я бачила, що вона не має права на субсидію з різних причин: придбали щось на суму більше як 50 тисяч гривень, отримали у власність земельну ділянку чи будинок, але проходить рік часу з придбання і сім’я може звернутися за призначенням субсидій. Є інші випадки, передбачені Постановою Кабміну і Положенням тому ми з 1 травня неодноразово рекомендували кожній сім’ї звернутися до нас і уточнити своє право на отримання субсидії або проконсультуватися, як отримати це право, що необхідно зробити для того, щоб набути права на призначення субсидії починаючи з 1 жовтня цього року.».

З першого травня втратили право на субсидії власники квартир понад 120 метрів квадратних та будинків – понад 200 метрів квадратних. Також ті сім’ї у складі яких є особи працездатного віку, які не отримують доходи, або мають доходи нижче мінімальної зарплати чи сплатили єдиного соціального внеску. Навіть, якщо сім’я втратила право на субсидії, то є випадки коли його можна відновити. За допомогою люди можуть звернутися до комісії, створеної виконавчим комітетом міської ради.

«Ми бачимо з практики, що мешканці міста не в повній мірі реалізовують своє право, – каже Володимир Сулима. – Навіть по тих обмежених функціях комісії, які вона на сьогодні має, частина сімей може набути права на субсидії при певних обставинах. Якщо у складі домогосподарства є особа, яка не має доходів або отримує дохід нижче мінімальної зарплати, або не сплатила єдиний соціальний внесок, то сім’я не має права на призначення житлової субсидії. Але комісія може розглянути це питання і прийняти позитивне рішення при умові коли ця особа перебуває у складних життєвих обставинах, спричинених хворобою і це підтверджено висновком лікарсько-консультативної комісії. Тобто, має бути довідка ЛКК. Якщо на цю особу є довідка ЛКК, що вона хворіє, то комісія може прийняти позитивне рішення щодо призначення субсидії. Якщо будинок має загальну площу більше 200 метрів квадратних, а квартира – 120 метрів – безапеляційно сім’я не має права на призначення субсидій.».

Заступник міського голови Леонід Бицюра зазначив, що не варто чекати, коли прийдуть платіжки за тепло і тільки тоді звертатися за субсидіями. Звернутися в управління соціальної політики і уточнити перспективу отримання субсидій треба вже зараз. Субсидії призначаються з місяця, у якому надійшла заява. Тому, щоб отримувати субсидії за жовтень треба подати документи до 20 жовтня, щоб був час їх опрацювати та надіслати інформацію про субсидії підприємствам-надавачам житлово-комунальних послуг.

Гроші на освіту шукатимуть разом

Надзвичайна ситуація в Україні. Потужні вибухи на військовому складі біля Ічні: евакуювати мають до 20 тисяч людей (ВІДЕО)