Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Сьогодні Покрови Пресвятої Богородиці: що не можна робити на свято

В Україні Богородиця вважається захисницею і покровителькою козаків.


Щороку 14 жовтня в Україні святкують день Покрова Пресвятої Богородиці, дуже важливе для православних віруючих свято.

Саме цей день вважається головним християнським святом осені.

Історія свята

Свято було засновано ще на Русі, у другій половині XII століття. А приводом стало Господнє диво, про яке сказано в житії святого Андрія Константинопольського. Одного разу святий Андрій і його учень Єпіфаній молилися в храмі. І раптом звід храму над ними відкрився. У цей момент Андрій побачив Пресвяту Діву в оточенні янголів та святих, вона молилася за християн і тримала над храмом омофор. Потім Богородиця підійшла до Престолу, зняла зі своєї голови покривало і простягнула його над людьми, що молилися. Таким чином вона захистила їх від усіх ворогів. За легендою, саме явління Богородиці втішило греків і підняло їх бойовий дух. Тоді їм вдалося зібратися з силами і здобути перемогу над сарацинами.

Що потрібно робити на Покрову: — на свято Покрови прийнято йти до церкви і молитися про спасіння й заступництво; — незаміжні дівчата в цей день до початку богослужіння приходять у храм, де є ікона Покрови Пресвятої Богородиці, та ставлять біля неї свічку, попросивши про заміжжя; — також незаміжні дівчата в цей день виходили на вулицю і веселилися: вважалося, що 14 жовтня можна зустріти свого майбутнього чоловіка. — посту в цей день немає, а отже — і обмежень в їжі; — для добробуту родини в цей день обов’язково печуть млинці — господиня перед трапезою обходить будинок з тацею в руках, читаючи молитву до Пресвятої Богородиці; — святкування потрібно було провести весело і яскраво, щоб весь рік був таким же насиченим; — щоб привернути в свій дім благополуччя, на Покрову подавали милостиню бідним.

Що не можна робити

14 жовтня: — на Покрову Пресвятої Богородиці під забороною серйозна робота: не можна будувати, копати, прибирати; — бажано навіть не готувати щось серйозне до пізнього вечора; — лихословити, сваритися — вся негативна енергія у цей день повертається сторицею; — вживати алкоголь; — позичати гроші: так разом з грошима можна віддати своє щастя і везіння; — в цей день категорично заборонено відмовляти сватам: прикмета свідчить, що дівчина, яка відмовила на Покрову, ще роки три не буде засватана.

Прикмети: – Якщо на Покрова падає сніг, то і на Дмитра (8 листопада) піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерини (7 грудня) снігу не буде. – До Покрова – осінь, після Покрова – зима. – Якщо на Покрова відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною. – Звідки на Покров вітер дме, з того боку і чекай перші морози. – Якщо на Покрова вітер південний – зима буде теплою, північний і північно-східний – холодної, західний – сніжною.

Джерело: “Главком”.

У Хмельницькому тернополянин пообіцяв слідчому 200 доларів “подяки” (ФОТО)

Тернопільська “Нива” програла 3:0