Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Опівдні вовчиця зайшла на подвір’я…”: на Тернопільщині люди знищують хижаків (ФОТО, ВІДЕО)

2018 рік (після десятиліть затишшя) став часом нашестя вовків на Тернопільщині. Після численних свідчень нападу хижаків на свійських тварин вже не виникає сумнівів у серйозній активності цих звірів навіть у тих краях, де їх не зустрічали вже вкрай багато часу навіть лісники та мисливці.

Як повідомляє “Овод“, поблизу села Манюки кілька днів тому мисливці вполювали пару хижаків. Мисливці запевняють – вполювали двох звірів, аби захистити поголів’я косуль, яке нарешті вдалося відродити на околиці села Мшанець. У вересні в Зборівському районі люди не раз бачили рештки роздертих сарн, які стали поживою для вовків. Хижаки, яких вполювали поблизу Манюків, доволі молоді. Відтак найімовірніше по хащах і сьогодні гуляє стара вовчиця і вожак.

За кілька днів до того, як мисливці вполювали двох звірів, вовчу зграю бачили у сусідньому селі Висипівці.

Пані Марія Барабаш стала свідком перебування вовків біля людських домівок. Вона розповідає:

“У суботу по обіді вийшла на город і оторопіла. З соняхів прямувала пара вовків… Я притислася до молодого горіха і затримала дихання. Один із хижаків, не зупиняючись, пробіг всього у трьох метрах від мене. З цього місця до найближчих хат заледво буде двісті метрів. Крім мене вовків бачили ще двоє односельців, які йшли дорогою…”

Того ж дня сусід жінки, Роман Миць, зазняв на відео зграю вовків, яка бігала у полі.

Та це не єдиний випадок. На початку вересня у селі Нестерівці, Зборівського району молода вовчиця продералася через ворота на обійстя місцевої жительки. Пенсіонерка саме зарубала курку і коли побачила за воротами хижака то наробила крику. На галас збіглися сусідські чоловіки. Вовчиця побігла дворами. Собаки (а у багатьох на вулиці є німецькі вівчарки) просто ховалися. Зрештою троє місецвих жителів перегородили вовчиці шлях. Та почала гарчати і чоловіки палицями вбили хижачку.

У цьому році на Тернопільщині вперше за останні десятки років селяни розповідають про хижаків. Всередині серпня вовки наробили шкоди на Шумщині. Три села до сьогодні там живуть у страху. Та фахівці пояснюють – вовки ідуть до людських жител через брак їжі у дикій пироді. Для людей вовк не страшний. Звірі воліють з людми не зустрічатися і напасти можуть тільки, якщо їх загнали.

На Тернопільщині помер священик УГКЦ

У Тернополі пройшов марш за права тварин (ФОТО, ВІДЕО)