Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Українських православних запевнили, що дадуть Томос

Процес надання автокефалії українським православним церквам триває.

Синод Вселенського Патріархату продовжує процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.
«Підтвердити вже прийняте рішення про те, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії Українській церкві», – йдеться в рішенні Синоду Константинопольського патріархату, яке було оприлюднене 11 жовтня.
Синод Константинопольського патріархату схвалив історичне рішення скасувати синодальний лист 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви.
Окрім того, Синод прийняв до розгляду апеляцію про зняття анафеми з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. Згідно з документом, Константинополь також закликає всі сторони відмовитися від незаконного захоплення церков, монастирів і інших об’єктів в Україні, а також від інших ворожих актів.
За словами самого Філарета, мають об’єднатися три церкви – УПЦ КП, УПЦ МП і Українська автокефальна церква. Після цього Константинопольський патріарх надасть автокефалію українській Православній церкві.
Філарет пообіцяв, що такий синод відбудеться дуже скоро. «Ми домовимось про скликання собору найближчим часом», – наголосив він.
За словами патріарха, це буде архієрейський собор, до участі в якому запросять і російських архієреїв.
«А потім буде прийматися рішення про отримання томосу, і продовжиться процес об’єднання з єпархіями і монастирями Московського патріархату», – додав Філарет.

У відомого тернопільського заводу з’явився новий власник

Тернопіль став першим обласним центром, який створив об’єднану територіальну громаду