Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Надзвичайна ситуація в Україні. Потужні вибухи на військовому складі біля Ічні: евакуювати мають до 20 тисяч людей (ВІДЕО)

Сьогодні о пів на четверту ранку на військовому 6-му арсеналі поблизу сіл Дружба та Августівка в Ічнянському районі на Чернігівщині на технічній території почалися вибухи. Причина поки що невідома.

Потужні вибухи на військовому складі біля Ічні: рух транспорту й літаків закрили, евакуювали вже 10 тисяч людей
Триває масштабна евакуація людей, уже терміново вивезли до 10 тисяч осіб. Загалом мають евакуювати до 20 тисяч осіб із трьох десятків населених пунктів.

На військовому складі біля Ічні щосекунди лунає два-три вибухи
Щосекунди лунають два-три вибухи.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Ранок.

Місцеві жителі розповіли про зарево та вибухи, від яких тряслися вікна та обсипалася штукатурка. Відлуння вибухів було чути в Ніжині та Прилуках, це за кілька десятків кілометрів від складів. Під’їзди до епіцентру вибухів перекривають, посилили охоронні заходи уздовж лінії державного кордону. Повітряний простір там перекрили в радіусі 30 кілометрів. Рух залізничного та автомобільного транспорту зупинили.

Надзвичайники розгорнули оперативний штаб. На місці працює понад дві сотні рятувальників, стільки ж поліцейських та нацгвардійців.

У соцмережах люди гуртуються надавати допомогу тим, хто виїжджає із зони лиха. Рік тому, після вибухів калинівського арсеналу на Вінничині, експерти назвали ічнянські склади боєприпасів вразливою ціллю для диверсантів.

Ічнянський склад з боєприпасами – один з найбільших в Україні. Територія – близько 600 гектарів, навколо ліс і кілька сіл. Рік тому після чергового вибуху військового складу в Калинівці поблизу ічнянського складу місцеві забили на сполох. Одні – думали, як евакуюватимуться. Інші – не вірили, що колись теж почують канонаду боєприпасів.

Місцеві звернулися до урядовців, і тоді, рік тому, депутати припускали, що саме цей склад може стати наступним. ТСН тоді вирушила на перевірку, але озброєні армійці не дали навіть наблизитись до складів. Ретельно перевіряли документи і заборонили їхати у бік складів.

Вже за кілька тижнів, у жовтні 2017-го, у селі поблизу складу пролунала тривожна сирена. Це була навчальна евакуація. Після скарг місцевих інспектувати готовність до надзвичайної події до складів з’їхались високопосадовці. Вже тоді  стверджували, що в разі вибухів евакуюватимуть 16-кілометрову зону. А це близько 17 тисяч людей. У районі визначено 13 пунктів евакуації, які мали розгорнутися за лічені хвилини. Тоді під час навчальної тривоги надзвичайники виявили низку недоліків, які мали виправити упродовж двох місяців.

Нагадаємо, за останні 10 років це вже шостий вибух на складах боєприпасів. І п’ятий – за час війни. Рік тому понад 30 тисяч людей евакуювали через вибухи в Калинівці. Тоді розірвалося близько 100 тонн боєприпасів. За тиждень до цього вибухали військові склади біля села Малоянісоль неподалік Маріуполя. У березні 2017-го через розриви на складах у Балаклеї на Харківщині вивезли 20 тисяч людей з дев’яти населених пунктів. У жовтні 2015-го вибухали склади у Сватовому на Луганщині. У серпні 2008-го – у Лозовій за 150 кілометрів від Харкова. Найтрагічнішими стали події у Новобогданівці. У травні 2004-го внаслідок вибухів артилерійських снарядів загинуло п’ятеро людей, близько сотні зазнали поранень.

80% тернопільських родин вже не мають права на субсидії

У Тернополі жінка віддала аферистові 21 000 грн