Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Я знаю, де ти живеш”, – моторошна лялька Момо тероризує підлітків через смартфон

Ще одна гра-вбивця загрожує дітям та підліткам. Лялька Момо, вірусна програма, надсилає жертві страшні повідомлення та схиляє до самогубства. 

Інтернет-страшилка, з якою вже мала справу поліція в Аргентині, дісталась України. В середині серпня у Кривому Розі з шостого поверху стрибнула дівчинка. У її телефоні знайшли слід цього монстра. Момо – це інтернет-персонаж, який надсилає підліткам у месенджері шокувальні зображення і підбиває їх до агресії, а потім і до суїциду, повідомляє ТСН.

Її зображення надходить мережею зненацька вночі. Моторошна аватарка, за якою ховається реальний користувач, надсилає підліткам у месенджері WhatsApp шокувальні зображення і підбиває їх на агресію до друзів і знайомих, а найголовніше підштовхує до самогубства. Наприклад, зіскочити з даху багатоповерхівки. “Синій кит” – уже минуле. Та пошесть заманювала дітей містикою. Момо діє грубіше – одразу переходить до погроз.

Врешті  фінал то й же, наприклад, вистрибнути з даху будинку. “Там йдуть реальні прямі погрози фізичної розправи безпосередньо з дитиною – підлітком або щодо родини. Тобто категорії такі: я знаю, де ти живеш, де мешкають твої батьки тощо”, – розповіла експерт з безпеки дітей Олена Лізвінська.

Треба зрозуміти, що ви маєте справу не просто з маніяками, які залякують дітей. Річ у тому, що  дитині  присилають цілком реальні фото її вікон чи вхідних дверей зі словами: я знаю, де ти живеш. Ба більше, бот Момо називає імена друзів і місце роботи батьків.

Як повідомляєEspreso.TV, 13-річна українська школярка Софія з Кривого Рогу, яка давно підписана на групи “Синий кит” та “Красная сова”, вирішила приєднатись до іще однієї “гри”. Загадкову істоту звати Момо.Про те, що вона спілкується з істотою у WhatsApp, дівчинка розповіла друзям. Разом із цим Софія показала їм страшне відео, яке відправила Момо.

Трохи згодом вона розіслала повідомлення “Прощавайте, сьогодні я піду”. Коли друзі прибігли до її будинку, вони побачили, що Софія сидить на підвіконні і збирається стрибати з вікна шостого поверху. Переконати її друзі не змогли: з невідомих причин вона закрила рукою ніс, ніби зараз пірне, і скоїла самогубство.

Дівчинку доставили в дитячу лікарню. У перші дні медики не давали ніяких прогнозів. Були спроби вийти з коми, тому її ввели у штучний сон. Згодом її привели до тями, але стан залишається стабільно важким.

Що таке Момо

Момо – це скульптура міфологічної істоти, яка виглядає як жінка-птаха. Вперше цю скульптуру показали на виставці у галереї жахів Vanilla Gallery, що у Токіо два роки тому. Автор – японський митець Мідоро Хаясі. Її зовнішність моторошна: обличчя бліде, очі великі та виділені чорними тінями, а рот розтягнутий на півобличчя і формою нагадує клюв,пише Espreso.TV.

Із зображення вирішили створити онлайн-монстра. У 2018-му невідомий створив групу у Facebook, у якій пропонував телефонувати та писати Момо на певний номер у месенджері WhatsApp. Інакше істота погрожувала прокляттями.

Ті люди, що першими почали спілкуватися із Момо, швидше за все, спілкувалися із ботом. Та коли він став популярнішим, номери Момо у WhatsApp почали створювати хакери та просто ті, кому хочеться познущатися з дітей.

Момо швидко розповсюдилась по світу, зокрема, з нею спілкуються у США, Франції, Німеччині, Росії та інших країнах. Деякі самогубства дітей пов’язують із цим ботом.

Як діє Момо

Алгоритм, за яким діє Момо, завжди однаковий. Коли вона отримує від вас повідомлення, відповідає тією ж мовою не одразу: часом може відповісти японською. Якщо Момо дзвонить, і ви піднімаєте слухавку, вона може отримати дані про те, де ви знаходитеся. Завдяки цьому істота починає писати вам вашою мовою.

Під час дзвінка людина чує страшні звуки. Програма ж встигає стягнути дані про власника телефона. Однак яким чином, невідомо.

На Тернопільщині вдома чоловік зберігав небезпечну речовину

Коли на Тернопільщині чекати перших холодів?