Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі є райський куточок, так званий “Таїланд”. Людей просять не смітити (ФОТО)

У райський куточок, так званий Таїланд у Тернополі, хтось їде за фотографіями, а хтось заради джерельної води, в яку можна зануритись у спекотні дні. Таку красу у місті зробили тернополяни власними руками. Ініціатор – Іван Мельник. Чоловік радіє тому, що люди приходять на це місце, але просить, щоб не смітили. 

В соцмережах люди часто писали, що джерело окультурив підприємець. Але насправді протягом восьми років цим займався тернополянин Іван Мельник. Чоловік працює в ДП “Український світлотехнічний інститут”, що на Бродівській. Там перевіряють всю світлотехнічну продукцію, яку привозять з-за кордону. Він сам щоранку перед роботою та щовечора приходить до джерела, щоб зануритись у прохолодну воду, пише “20 хвилин”.

Раніше чоловік жив на “Східному”, потім переселився на вул. Оболоня. Він дуже любить пити джерельну воду і коли почув від людей, що біля колії за “Білим замком” є невелике джерельце, вирішив туди навідатися.

– Але там дуже любили хлопці купатись і збовтували ту воду, – розповідає Іван Мельник. – А з того джерела вода тече ж далі, і я їм сказав, що от можна трохи далі викопати яму, а вони зможуть купатись там. І вони це зробили. Я подивився, що дно там тверде, кам’яне. І помаленько збільшував те джерело – брав лом, сапу, відро.

Над розширенням джерела  чоловік почав працювати ще років десять тому, десь у 2008-ому. І щороку по трохи збільшував яму.

– Хтось скаже, що тре було трактора, то вирив би яму за день. Але я був сам, то своїми силами все робив, – продовжує чоловік. – Потім стінки обліпив глиною з цементом, зробив дамбу. Задіяв кількох хлопців, щоб вони каміння принесли, їх ми діставали з річки. А чотири роки тому я зібрав велику команду хлопців, – всі ті, хто там любить занурюватись.

Так назбиралось більше 20 людей. І кожен діставав що міг: сітку, цемент, пісок, труби. Тепер джерело повністю модернізоване. Там зараз дві труби: з того басейну можна спустити воду повністю за хвилин 15 і набрати цілий за хвилин 40. Якщо спустити воду, то дно можна очистити, прибрати.

Просить не смітити

– Я там ще посадив кілька сосен, – каже чоловік. – Були і гарні плоти там, але наші люди поламали все на шашлики. Я хочу попросити, щоб люди не смітили там. Був випадок, коли пляшку кинули у воду, потім скло ледве прибрали з дна. Ще прошу не розпалювати там вогонь, бо вигорає і трава, і дерева. Є люди, які біля джерела не хочуть смітити, а йдуть звідти і по стежці десь в кущі викидають сміття, біля моста. Так теж не варто робити.

Чоловік просить людей, які хочуть купатись в тому басейні, брати з собою шльопанці чи щось для перезуття. Бо, коли ходять по землі босими ногами, а потім заходять у воду, то вона забруднюється.

– Ще там хтось поставити лавку, це дуже добре, – каже чоловік. – Але є одне “але”  – вона пофарбована, як український прапор. А сідати на наш прапор не гарно. Тому було б добре її перефарбувати.

Як розповідає Іван Мельник, він почав робити ще один басейн, трохи далі від того, що вже є. Але його теж потрібно окультурити.

– Потрібно більше людей, щоб допомогли його облаштувати, – каже чоловік. – А взагалі там ще далі, через річку, є площадка для засмагання зі сторони Петриків. Але там теж потрібно навести лад.

Довідка

Охочі допомогти Іван Мельнику облаштувати ще один басейн на тернопільському “Таїланді” можуть звернутись до нього за номером телефону 097-868-74-97.

 

Біля кордону Польщі жахлива аварія: загинула 19-річна українка, шестеро травмованих (ФОТО)

Як врятувати Тернопіль від передвиборчого політиканства та популізму?