Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополянка розповіла, що здивувало її у сафарі-парку (ФОТО)

Нині побачити екзотичних звірів можна не лише відвідавши Африку чи Австралію. У спеціальних парках-сафарі створюють відповідне середовище для того, щоб крокодили, жирафи, слони чи тигри могли жити в хороших умовах, наближених до природних. Звісно, їх не можливо прирівняти до тих жахливих кліток, у яких живуть тварини в окремих зоопарках. У сафарі нема вольєрів. Всі тварини вільно гуляють по території.
Тернополянка Ірина Скоробогата розповіла «ГАЛАСу» про відвідини сафарі-парку «Сіжан», що Франції.
– Ірино, передусім, розкажи, як ти дізналася про існування такого особливого місця у Європі? Бо ж, коли звучить слово «сафарі», то ми звикли уявляти Африку і аж ніяк не Францію.
– Мій спосіб пізнання світу – це подорожі. Але не з метою пасивного часопроведення, хоча і у цьому є свій шарм: лежати на пляжі з чашечкою піна колади, засмагати, ходити за покупками та вечеряти під шум моря. Я ж люблю дослідження нових територій, явищ,  яких немає там, де живу я. Особливо цікаво відвідувати місця, про які не так часто пишуть у Facebook. А потім мої друзі читають і їм теж хочеться поїхати у це місце. Я часто дивлюся travel блоги на youtube, Instagram, читаю сайти пов’язані з подорожами і так приходять ідеї.
– У яких умовах у французькому сафарі живуть тварини?
– Кажуть, що у заповідній зоні Сіжан (площа 300 га) живе до 4 тисяч тварин. Парк поділений на дві частини: територію, яка доступна для огляду лише на авто та пішохідну зону. В першій  частині можна побачити газелей, бізонів, зебр, жираф, гібонів, ведмедів, левів, носорогів. У другій познайомитеся з шимпанзе, верблюдами, гепардами, дикими собаками, рептиліями (крокодили, алігатори, черепахи, змії, такі як удави, пітони), птицями (фламінго, пелікани , лелеки …).
Тварини виглядають чистими, територія така ж. Для різних видів окрема зона, яка наближена до їх природного життя. Наприклад, якщо тварина любить в природі сидіти на деревах, то їй посадили її улюблені види. Якщо ж їй подобається ходити по скелях, гірській місцевості, створили з каміння таку ж ділянку.
– Чи було щось у сафарі, що тебе здивувало, змусило замислитися?
– Краще сказати, на що відразу звернула увагу. А це сильні тіла тварин, гра м’язів, коли рухаються. В них немає кривих спин через затяжне сидіння, вони не мають зайвої ваги через те, що ліниві, без життєвої енергії і мало рухаються. Вони живуть теперішнім моментом. Усе їхнє життя – це рух.
Лише люди навчилися марнувати та отруювати своє життя: залипати в компі, телевізорі, об’їдатися, напиватися, лікуватися хімією. Тварина сама себе не руйнує, не вбиває…, а люди це вміють.
– На фото бачу також і небезпечних тварин – хижаків. Тож мабуть у сафарі є деякі забори для відвідувачів. Чого робити не можна?
– Так, окремі тварини, які тут живуть можуть бути небезпечними для людини, тому є чіткі правила безпеки для відвідувачів. А саме, не відкривати вікна у певних зонах парку, не виходити з авто, не перелазити через огорожі, не годувати тварин, простягаючи до них руки. При в’їзді в парк видають брошуру з правилами безпеки і є багато табличок та попереджувальних знаків, щоб захоплені природою туристи не стрибали в обійми звірів.
– Можливо трішки дивне запитання, проте актуальне останнім часом – ти за зоопарки чи проти?
– Я не експерт у цьому питанні, щоб відповісти точно потрібно вивчати психологію тварин, умови їх життя в зоопарках. Можу запропонувати читачу лише деякі мої скромні розважання на цю тему.  Часто противники зоопарків уявляють ніби на волі тварини щасливі, тому що ніби як вільні. Але часто ці люди уявляють життя тварин, ніби у мультику, казці. Мама, тато, діти-звірі, відпочивають на травичці, гуляють, живуть у мирі, злагоді. А потім їх ловлять злочинці і садять в тісну клітку. І тварина стає нещасною і прагне звільнитися будь-яким способом. Але є й інший бікс медалі. В дикій природі живе постійний страх, небезпека та існування підпорядковується чіткій ієрархії. Потрібно цілодобово охороняти свою території та шукати їжу, щоб вижити. Кожну годину когось з’їдають, ранять. Тому свобода є тут дуже відносною. Але ми можемо лише вгадувати, що відчувають тварини в тому чи іншому місці.
– І наостанок запитаю, чи платний вхід, аби читачі нашого сайту, перебуваючи у Франції, також могли відвідати сафарі парк «Сіжан».
– Так, зараз в світі немає нічого безкоштовного.  Ціна заїзду на територію 32 євро на дорослого і 23 євро з дитини.
– Дякую, що поділилася враженнями!
Спілкувалася Наталія Червак
Фото Ірини Скоробогатої

В Україну прийшла страшна хвороба: наслідки можуть бути фатальними

Тернопільська поліція розшукує жителя Донецька, який створив терористичну групу (ФОТО)