Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Сесія міської ради Тернополя завершилася конструктивно: медики та освітяни будуть із зарплатами

8 серпня на засіданні чергової сесії Тернопільської міської ради депутати підтримали зміни до бюджету міста на поточний рік. За рахунок перевиконання дохідної частини бюджету вдалося знайти кошти на зарплати, соціальні та інфраструктурні проекти.

Київ змусив Тернопіль шукати власні кошти для освітян та медиків

Як вже повідомлялося, Київ передав у бюджет Тернополя соціальні видатки, які вдвічі перевищують додаткові надходження від децентралізації. Якщо говорити просто мовою, Тернополю додатково дали 100 гривень від децентралізації, а зобов’язали віддавати 200 гривень на соціально обов’язкові статті, які до цього фінансував Київ. У 2018 році передані доходи складають 394,1 млн грн, а передані видатки 664,4 млн грн. Тобто і в минулому, і в цьому році передані видатки у два рази перевищують передані доходи.

Тому місто опинилося у критичній ситуації, де знайти додаткові умовні «100 гривень» переважно на зарплати та інші соціальні видатки. Однак за рахунок діяльності місцевого бізнесу, за рахунок податків, які своєчасно сплачують у міський бюджет, за рахунок перерозподілу вже існуючих коштів, мерії, поки що, вдається віднайти необхідні кошти.

Тернопіль знайшов кошти для освітян та медиків

За словами міського голови Сергія Надала, додаткові кошти передусім будуть спрямовані на утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

«Проектом рішення сьогодні була збільшена дохідна частина бюджету міста. За рахунок перерозподілу коштів між головними розпорядниками, грошові витрати цього року в основному будуть спрямовані на утримання закладів освіти та охорони здоров’я у місті, зокрема на оплату праці освітянам, а також на капітальні ремонти ЗОШ №25, Галицького коледжу ім. В. Чорновола та амбулаторії у мікрорайоні Пронятин», – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Міський голова конкретизував, що майже 25 мільйонів гривень піде на зарплати освітян та медиків, виплата яких є конституційним обов’язком Києва.

Загальна сума коштів, яка перерозподілялася для потреб міста Тернополя – 29 мільйонів гривень. Основна маса коштів, а це майже 25 мільйонів гривень, це зарплати освітянам та медикам, незважаючи на те, що відповідно до законодавства України, ці кошти мають виділяти з державного бюджету. Ці кошти знову недофінансовані. Тому Тернопіль мусить вкотре шукати додаткові ресурси, щоб наші тернопільські освітяни і медики були зі зарплатою.

Також близько 7 млн грн буде витрачено на придбання житла окремим категоріям громадян, що брали участь у бойових діях інших країн, зокрема Афганістані та на компенсацію по земельних ділянках учасникам АТО.

Гроші для захисників України 

Ще одне віхове рішення міської ради – надання допомоги з місцевого бюджету сім’ям загиблих учасників АТО та ветеранам ОУН – УПА.

«Було увалено рішення за рахунок коштів місцевого бюджету надати щомісячну грошову допомогу захисникам України. Ці люди віддавали життя за незалежність України, гинули за наше життя. Вони завжди будуть вшановані у Тернополі», – заявив Сергій Надал.

Зокрема, гроші підуть на:

  1. Щомісячну грошову допомогу членам сімей загиблих учасників бойових дій АТО, учасників-добровольців АТО, які брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції забезпеченні її проведення, які зареєстровані та проживають в м. Тернополі.
  1. Щомісячну доплату до пенсій особам, на яких поширюється статус ветеранів ОУН-УПА, які зареєстровані та проживають в м. Тернополі.

Віра Сотник

 

Чебуреки для тернополян готували нелегали

Приставив до горла ніж і зґвалтував. Злочинця посадили на 11 років