Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Представники Вселенського патріарха проігнорували запрошення на свято в Почаївську Лавру

На святі Почаївської ікони Божої Матері в Свято-Успенській Почаївській лаврі побував предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій.
Очікували в Почаївській Лаврі і більш високих гостей: наприкінці червня, після поїздки в Константинополь, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) говорив про плани відвідати монастир архієреями Константинопольської Православної Церкви.
Втім, з гучної заяви керуючого справами УПЦ МП вийшов «великий пшик» – обіцяний візит представників Вселенського Патріарха на Тернопільщину так і не відбувся. Причиною цього, вочевидь, слід вважати наміри надати Томос про автокефалію Православній Церкві України, які озвучив, перебуваючи в Києві минулого тижня, митрополит Гальський Еммануїл з Константинопольської Православної Церкви.
Цікаво, що перша згадка про Почаївський монастир датована 1527 роком, коли Київська митрополія входила до складу Константинопольської Православної Церкви. У Константинопольський період історії, у 1597 році, поміщиця Анна Гойська передала обителі Почаївську ікону Божої Матері та більшість володінь монастиря. Лише у 1686 році Почаївська Лавра разом з Київською митрополію неканонічним шляхом перейшла в управління Московського патріархату, про що нещодавно відкрито заявив Вселенський Патріарх Варфоломій. Тож з точки зору історичної справедливості після надання Константинопольською церквою-матір’ю томосу про автокефалію Православній Церкві України, цілком логічним був би вихід Свято-Успенської Почаївської лаври з-під контролю Москви.
Джерело: За Збручем

«Дволикий депутат»: одна рука благословляє будівництво, а інша – заперечує

На Тернопільщині з’явиться ще одна об’єднана громада