Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Зливи зіпсували велику кількість урожаю на Тернопільщині (ФОТО)

Різкі погодні зміни вплинули на стан урожаю городини та зернових в тернопільській області. Селяни скаржаться, що дощі звели вкладену в урожай працю нанівець.

Через сухий квітень доводилося пересівати окремі культури. Потім пішли дощі і разом з городиною вверх погналися й бур’яни. Боротися з ними за допомогою хімікатів не було сенсу, оскільки щоденні дощі все змивали. Результат – рясні ураження плодів фітофторою та іншими хворобами.

Жителька Тернопільщини Наталія Потурай каже, що вперше довелося викинути на смітник кілька відер помідорів, оскільки плоди були хворими – покритими рудими плямами, непридатними до вживання.

Фото Наталії Потурай

– Я щороку заготовляю помідори на зиму – мариную, квашу, роблю салати і сік. Проте цього року стиглими вдалося зібрати лише ті, ягоди, котрі поспіли до початку дощового сезону, – скаржиться господиня.

Розчарувала господарників і морква. Навіть ті городники, які посіяли великі плантації цих коренеплодів – хвилюються, чи вдасться зібрати достатньо, аби вистачило до наступного врожаю. Про моркву на продаж мова вже не йде.

Лише кілька тижнів тому у Тернополі за кілограм морки потрібно було віддати 37, 99 гривень! Зараз ціна трішки спала і тепер кілограм цих плодів коштує в середньому 25 гривень.

фото Олени Прохири

– Через те, що спочатку була засуха – морква посохла. Особисто я сіяла моркву цього разу два рази. Перший посів – вигорів, другий – замулило. Є надія, що серпень буде помірним і морква дожене втрати. Інакше – ціни на неї злетять вгору, – каже жителька Збаража Олена Війт.

А що й справді злетить у ціні, то це цибуля. Цьогорічна лежатиме недовго – гниє вже у землі, а отже це створить неабиякий дефіцит цибулі на ринку. Торік в аграріїв цибулю закуповували по 1-3 гривні, а тепер ціна може становити й 8-9 грн. І навіть, якщо завезуть імпортну, то дешевшою вона не буде.

Другий хліб – картопля спочатку радувала господарників щедрими великими плодами, проте ближче осені стало зрозуміло і на цій культурі погода залишила свій відбиток. І цей відбиток у вигляді гнилі.

– Картоплі багато, але є й багато гнилої. І що дивно й підступно – гниє бульба зсередини. Інколи натрапляю на великий коренеплід, чищу, а середина вже руда чи сіра. Це дуже погано, бо така підступна гниль має шанс потрапити у погріб і тоді будуть гнити всі плоди поряд, – скаржиться жителька Колодного, Збаразького району Марія Бліхар.

Жителі області хвилюються, що запаси на зиму не буде з чого збирати. А оскільки від сильної спеки потерпає й усі Європа, то й на імпорт надіятися дуже не варто. Якщо їхні овочі й фрукти потраплять на українські прилавки, то ціни на них будуть теж європейськими.

На Тернопільщині діє незвичайний дитячий табір (ФОТО)

Навіщо росіянин приніс гранату у тернопільський відділок поліції?