Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

В Україні почали вимикати аналогове мовлення. Що про це потрібно знати

Київ і Кіровоградська область відсьогодні залишаються без аналогового мовлення. Ці регіони переходять на «цифру». Це необхідно, по-перше, через те, що цифровий сигнал якісніший, дає кращий звук і зображення. По-друге, це є зобов’язання України перед міжнародними партнерами. Ну і нарешті, це звільнить частоти під інші напрями. Наприклад, для 4G-інтернету.

Від 1 серпня в Києві та Кіровоградській області більше не буде аналогового мовлення. Вони стануть першими регіонами, які випробують на собі технологію цифрового мовлення,пише “Радіо Свобода”.

«Підуть» з аналогу в цих регіонах загальнонаціональні телеканали «1+1», «Інтер», «Україна», «ПРЯМИЙ», «ICTV», «НТН», «М1», «ТЕТ», «5 канал», «СТБ» «Новий», «К1». У Києві на «цифру» також перейде телеканал «Київ», а в Кропивницькому – «TTV» та «МЕГА».

Покриття аналогового та цифрового телебачення в Києві
Покриття аналогового та цифрового телебачення в Києві

Ті глядачі, які не мають спеціальних тюнерів, не зможуть їх дивитися. Вони повинні обрати інший тип мовлення: кабельний, інтернет, цифровий або супутниковий.

Втім, користувачі, які ще не відмовилися від аналогу, зможуть переглядати «UA:Перший» та кілька місцевих каналів. У Києві продовжуватимуть мовити в аналозі 5 телеканалів: «2+2», «ПРАВДА ТУТ Київ», «ПРАВДА ТУТ Kyiv», «ПЛЮСПЛЮС», «ПЕРШИЙ КИЇВСЬКИЙ ТЕЛЕКАНАЛ». У Кіровоградський області таких телекомпаній дві: «2+2» та «2+2 TБ-Стимул».

Покриття цифрового телебачення в Кіровоградській області
Покриття цифрового телебачення в Кіровоградській області

Якщо проблеми з відімкненням аналогу не буде і цифровий сигнал покриватиме більше від 95 відсотків населення країни, то з 1 вересня такі ж зміни мали б відбутися на всій території держави.

У деяких регіонах аналог залишиться

До 1 січня працюватимуть в аналозі місцеві мовці, які не мають ліцензій на цифрове мовлення, «UA:Перший» та телеканали на територіях на кордоні з Росією.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, аналогове мовлення збережеться на територіях із особливим режимом мовлення. Це райони, що межують з Кримом, райони Донецької і Луганської областей.

Люфт у відімкненні аналогу потрібен для того, щоб протестувати цифрове мовлення, з’ясувати проблеми із забезпеченням тюнерів, покриттям і вирішити їх, пояснив відповідальний секретар Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Олександр Ільяшенко.

Аналогове мовлення на територіях, які межують з Росією
Аналогове мовлення на територіях, які межують з Росією

Наразі ж невідоме точне покриття «цифрою». Згідно з дослідженням Індустріального телевізійного комітету, для 17-18% населення країни основний засіб прийому – аналоговий.

Депутати селища Ставище, що розташоване в Київській області, звернулисядо Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення із твердженнями про те, що люди не готові до відключення аналогового телебачення. Особливо, мешканці сільської місцевості, малих містечок, пенсіонери та малозабезпечені родини. На переконання депутатів, відсутність аналогу і недостатність цифрового телебачення викличе напругу серед соціально незахищеного населення.

Завершити перехід на цифровий стандарт мовлення планують до травня наступного року.

Для чого переходити на «цифру»?

У грудні 2006 року Україна підписала меморандум, згідно з яким країна зобов’язалася повністю перейти на цифрове мовлення.

Перехід на «цифру» дозволить дивитися телеканали з якіснішою картинкою і кращим звуком, пояснює голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко. Це також звільнить частоти під інші напрями – FM-радіо чи мобільний зв’язок. Приміром, застарілий аналоговий сигнал через займання радіочастот заважає повноцінному запуску швидкісного 4G-інтернету в Україні.

Відімкнення аналогового мовлення торкнеться лише тих глядачів, які користуються звичайними хатніми або зовнішніми антенами. Ті ж, хто дивляться кабельне чи супутникове телебачення, не помітять змін.

Як під’єднатися до цифрового телебачення?

Для того, щоб під’єднатися до цифрового телебачення, потрібно придбати спеціальний тюнер, з’єднати його з антеною і телевізором. Найдешевший тюнер, за словами Артеменка, коштує 300 гривень.

Втім, депутат від «Опозиційного блоку» Сергій Ларін переконаний, що навіть така ціна може виявитися надто високою для певних категорій населення.

Варто зауважити, що деякі сучасні телевізори вже оснащені вбудованим приймачем цифрового сигналу.

Що робити тим, хто не може собі дозволити покупку тюнера чи нового телевізора, ще не вирішили. Національна рада звернулась до Кабміну, щоб ті продумали, як забезпечити тюнерами всіх, заявив Артеменко.

«Я підписав листа до Кабінету міністрів з проханням продумати й звернутися до голів місцевих державних адміністрацій, щоб передбачити або в бюджеті області, або поза фондами якусь певну суму для малозабезпечених верств населення», – зазначив Юрій Артеменко.

Тернополяни вночі зливали з фур по 500-600 літрів пального (ФОТО)

У Тернополі вночі з алеї викрали зірку Герети (ФОТО)