Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Судять малозабезпечену родину з Тернопільщини, яка не вказала у декларації “розвалюху” (ФОТО)

У лютому місяці інспектори управління праці та соціального захисту населення Бучацької районної державної адміністрації повідомили родину вчительки з села Костільники Христини Гуйван – їм потрібно повернути гроші за, нібито, неправомірно отриману протягом трьох років державну допомогу у сумі 91 тисяча 210 гривень та подали на Христину Гуйван у суд. Причина: жінка приховала наявність у родини ще одного житлового будинку.

Людмила Гафткович, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Бучацької РДА:

ІНФОРМАЦІЮ ПРО НАЯВНІСТЬ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ МИ ОТРИМАЛИ В КІНЦІ СІМНАДЦЯТОГО РОКУ, І ТОМУ МИ СТВОРИЛИ З СОЦІАЛЬНИМ ІНСПЕКТОРОМ ВІДПОВІДНИЙ АКТ, І СПРАВУ ПОДАНО ДО СУДУ.

До соціальної служби Христині порадили звернутися знайомі, які бачили фінансову скруту Гуйванів, адже, окрім двох донечок-близнючок, на руках в подружжя старша сестра Оксана – інвалід з дитинства.

Христина Гуйван, вчителька села Костільники:

ЗОВСІМ ЧУЖА ЖІНКА НАМ ПОРАДИЛА, ЩО ТАК, ЯК Я В ДЕКРЕТІ, ЧОЛОВІК ОПІКУН, НАМ НАЛЕЖИТЬ ТАКА ДОПОМОГА І МИ МОЖЕМО ЗВЕРНУТИСЯ З ТАКОЮ ЗАЯВОЮ І НАМ МАЛИ БИ НАРАХУВАТИ ЦЮ ДОПОМОГУ, ЩО МИ ВІДПОВІДНО І ЗРОБИЛИ, ЦЕ, ЯК НІ ЯК, КОШТИ ВЕЛИКІ ДЛЯ НАШОЇ СІМ’Ї БУЛИ, ПРИНАЙМНІ, МАТЕРІАЛЬНА ПІДТРИМКА.

Працівники соціальної служби стверджують, що Христина Гуйван навмисно не вказувала на наявність додаткового житла.

Василь та Христина Гуйвани, родина з села Костільники:

ОСЬ ТАКА ХАТА НАМ ДІСТАЛАСЬ В СПАДОК ВІД ТАТА, В НІЙ НІХТО НЕ ЖИВ, НАВІТЬ, СТРАШНО ЗАХОДИТИ В СЕРЕДИНУ, НЕ ТЕ, ЩО ЖИТИ ТАМ.

Документи управлінню праці та соціального захисту населення
Христина Гуйван подавала щороку, не вказуючи житловий будинок, адже все її свідоме життя ця додаткова “житлова площа” була хатою, яка ось ось може зруйнуватись.

Христина Гуйван, вчителька села Костільники:

НУ, ЯКБИ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НЕ СКАЗАВ, ЩО ТО ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК, Я Б НЕ ЗНАЛА, ЩО ТО ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК, ТОМУ ЩО Я ЙОГО ВІДКОЛИ ПРИЙШОВ СПАДОК І ВЗАГАЛІ З 2000 РОКУ РАХУВАЛА, ЯК НЕ ЖИТЛОВИЙ, НЕ ПРИДАТНИЙ ДО ЖИТЛА, ВИ БАЧИЛИ – НІ СВІТЛА, НІ ГАЗОПОСТАЧАННЯ, НІЧОГО, ТАМ ЖАХЛИВІ УМОВИ…

Іван Ковальський, виконуючий обов’язки старости села Костільники:

В тім будинку жити просто неможливо, воно повалено, воно просто не є житлове. Сюди приїжджали тільки з громади, ми писали акт, такий висновок. Ми так зробили, та як є. Ми нічого не збрехали, ми показали те, що є. Нормальна сім’я, дбають за своїх дітей. Він в мене оформлений опікуном за її сестрою, що є інвалідом дитинства, він досі гарно справляється, як для чоловіка, я деколи навіть, я скажу вам чесно, дивуюсь.

До родини жодного разу ніхто з соціальної служби з будь якою перевіркою не приїжджав. Доки у склад сім’ї записували, як рідних донечок, так і сестру Оксану, навіть, площа будинку-руїни не завадила би виплачувати родині соціальну допомогу, але Оксану більше не рахують членом сім’ї Гуйванів.

Христина Гуйван, вчителька села Костільники:

ВОНИ ПРОСТО НЕ РОЗУМІЮТЬ ЧУЖОГО ГОРЯ, ЇМ НЕ ЦІКАВО, В НИХ Є ЗАКОН, ВОНИ ПОЗАТУЛЮВАЛИСЬ ЗАКОНАМИ, ДОКУМЕНТАМИ І В НИХ ЯЗИК ПОВЕРТАЄТЬСЯ СКАЗАТИ, ЩО СЕСТРА НЕ НАЛЕЖИТЬ ДО МЕНЕ, МИ ПІДГОТУВАЛИ ФОТОГРАФІЇ ОКСАНКИ, ТО СКАЗАВ ЮРИСТ З РАЙСОБЕСУ, ЩО МИ ПОРУШУЄМО ПРАВА ОКСАНИ, ТОМУ ЩО В ПАМПЕРСІ ПРИНЕСЛИ ФОТОГРАФІЇ! ЩО МИ ПРИНИЗИЛИ ГІДНІСТЬ, А БІЛЬШЕ ПРИНИЗИТИ ГІДНІСТЬ ЧИМ ВОНИ, ТО НІХТО НЕ МОЖЕ! ТА ВІЗЬМІТЬ СОБІ РОЗВАЛЮХУ, ТА ПОДАРУЮ! ВОНИ НЕ ДУМАЮТЬ ЗВІДКИ ВЗЯТИ, І ЦЕ НЕ 9 ТИСЯЧ, І МЕНІ ЇХ ВЗЯТИ НЕМАЄ ЗВІДКИ. ХАТУ ПРОДАТИ, НА ВУЛИЦЮ ПІТИ З СЕСТРОЮ?

Христина Гуйван приховала житловий будинок не навмисно, стверджуватиме в суді адвокат Роман Бахір.

Роман Бахір, представник Христини Гуйван у суді :

В ДАНОМУ ВИПАДКУ УМИСЛУ НЕМАЄ І ЦЕ ОСНОВНИЙ АКЦЕНТ, НА ЯКИЙ МИ БУДЕМО НАГОЛОШУВАТИ В СУДІ, ОСКІЛЬКИ, ЯКЩО УМИСЛУ НЕМАЄ, ТО ОСОБУ НЕ МОЖНА КАРАТИ, НЕ МОЖНА ПРИТЯГУВАТИ І НЕМОЖНА СТЯГУВАТИ З НЕЇ ТУ СУМУ ПРО ЯКУ ІДЕТЬСЯ.

Судове рішення приймають на підставі Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

Роман Бахір, представник Христини Гуйван у суді :

Є ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 24 ЛЮТОГО 2003 РОКУ № 250, ЯКА ВСТАНОВЛЮЄ ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ І ВИПЛАТИ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИМ СІМ’ЯМ.

Христина Гуйван, вчителька села Костільники:

КОЛИ Я ПОДАВАЛА ДОКУМЕНТИ, Я УТОЧНИЛА, ЩО В МЕНЕ Є ДВА БУДИНКИ – ОДИН ЖИТЛОВИЙ, У ЯКОМУ МИ ПРОЖИВАЄМО СІМ’ЄЮ, І ПО СУСІДСТВУ БУДИНОК, АЛЕ ВІН В АВАРІЙНОМУ СТАНІ, «РОЗВАЛЮХА».

За словами Христини Гуйван, пораду не вказувати хату-руїну дала жінці інспектор райсобесу, але не порадила провести акт обстеження будівлі, тому усі необхідні документи про стан майна родина змогла надати суду тільки навесні цього року.

Христина Гуйван, вчителька села Костільники:

Для мене це не житловий будинок, тому що він дійсно в аварійному стані – у нас є документи, які засвідчують це, є технічна оцінка, є акт обстеження Золотопотіцької селищної ради, то б то люба людина з мого села може підтвердити, що цей будинок, принаймні, 20 років в такому стані знаходиться, як зараз.
Вже майже півроку родина щотижня приїжджає розбитими дорогами до міста, лишаючи на добрих людей семирічних доньок та немічну, сліпу Оксану. Через те, жінка наважилась попросити показати посвідчення суддю, аби пересвідчитись, що долю її родини буде вирішувати фахівець.

Христина Гуйван, вчителька Костільницької школи:

Я хотіла пересвідчитись, що це дійсно суддя, і я попросила пана Федорончука посвідчення, щоб він показав, що він дійсно суддя, на що він мені відповів, ну хто ви така, щоб ви в мене вимагали посвідчення, а я вам показував своє посвідчення.
6 серпня засідання суду так і не відбулось, чому, ми попросили прокоментувати працівника суду.

Андрій Ляхович, прес-секретар Бучацького районного суду:

Були підстави, щоби він пішов по іншій справі у нарадчу кімнату. Головуючий по даній справі є Федорончук Володимир Богданович
Шукати правди на своїх теренах родині Гуйванів не легко. Аварійна хатина, яка може завалитись у будь який день стала чомусь найголовнішим аргументом у справі Христини Гуйван. Коли буде наступне засідання суду родину досі не повідомили. Добре, що Христину та Василя підтримує родина, односільчани, місцеві громадські активісти.

Репортер – Олена Мудра
Камера, монтаж – Віталій Цицура
ТМЦ.ІНФО

З початку року на Тернопільщині сталося 35 ДТП зі смертельними наслідками (ФОТО, ВІДЕО)

Увага! Тернополянин поїхав на роботу до Києва і зник (ФОТО)