Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополянин розповів, як отримати від бігу максимум користі й задоволення

З чого починаються заняття спортом? Швидше за все, зі слів: «з понеділка», « з Нового року», «навесні» і т.д.  Проте, все ж таки, ставши на доріжку й пробігши певну дистанцію початківець втомлюється, задихається і взагалі не розуміє, як окремі люди можуть отримувати задоволення від активних занять спортом. До великих марафонів потрібно готуватися і щоб досягти результату й отримувати задоволення потрібно дотримуватись певних правил.

Уже майже два роки в Тернополі діє проект «Runday». Щосуботи тернополяни збираються на набережній тернопільського ставу, роблять руханку і біжать разом 5 кілометрів. Це гарний стимул для занять спортом. Більше про проект і користь від бігу «ГАЛАСу» розповів тернополянин Олександр Хома.
– Пригадайте історію «Runday» у нашому місті.

– Дійсно, цей проект діє у Тернополі вже 2 роки. Перший забіг відбувся 15 жовтня 2016 року. На створення «Runday»  надихнула британська ініціатива parkrun. Засновники Тернопільського «Runday»  Руслан і Олександр Ружицькі. Суть проекту – у проведенні щотижневих забігів на 5 км, з фіксацією часу. Нині до проекту долучаються люди різного віку і професій – це і діти 10-12 років, і молодь, і також старше покоління. Не важливо, хто ти на роботі – вчитель, тренер, депутат, священик – біжать всі разом, дистанція для всіх однакова.

Чи обов’язково готуватися щодня до «Runday»? Чи мають позитивний вплив на здоров’я разові ( раз в тиждень) пробіжки, чи навпаки – шкодять?

– Пробіжки завжди позитивно впливають на організм людини. А до суботнього забігу якось особливо готуватись не потрібно, головне бажання, хороший настрій і вільний час. Звичайно, краще і бажано займатись частіше, виконувати фізичні вправи, бігати. Тобто кожна людина має хоча б намагатись вести здоровий і активний спосіб життя. Це було б добре.

– Коли краще бігати: вранці чи ввечері? Чому?

– Бігати можна і потрібно – і вранці, і ввечері. Вранці – коли організм прокидається, набирається енергії, мотивації та сил для плідного робочого дня. Увечері ми вже розслабляємось і підводимо організм до сну, тому пробіжка допомагає організму трішки втомитись і сприяє бажанню відпочити, тобто поспати. Тому, коли хто страждає від безсоння, чи довго не може заснути – замість того, щоб подовгу крутитися в ліжку – краще пробігтися. Запевняю, спатимете, як немовля!

– Як правильно готуватися до бігу?

Готуватись потрібно до забігу в хорошому настрої. Особливу увагу варто приділи їжі, яку вживаємо впродовж дня. Не їсти шкідливої їжі, а краще овочі та фрукти, а також стежити, аби в організм з їжею надходило достатньо білків. Часто запитують, коли краще поїсти, чи можна їсти перед бігом. Отож, найкраще приймати їжу, точніше – перекусити – за годину-півтори до забігу. Після бігу ваш перекус має бути збагаченим вуглеводами. Водний баланс повинен бути відповідний навантаженню, кількість води в день 2.5-4 літри, відповідно до організму і рівня навантаження.

– Вічна тема для тих, хто починає займатися бігом, спортом – де шукати мотивацію?

– Найкращу мотивацію дають друзі. Оточуйте себе людьми, небайдужими до свого ( та й вашого) здоров’я.  Ну, і звичайно, й самому ставити собі певну мету, яку щодня намагатися поступово досягати. Є велика кількість видатних людей, які багато досягнули і можуть слугувати прикладом для нас. Та й так усім вже давно відомо – спорт і фізична культура позитивно впливають на наш організм.

– Спростуйте найпоширеніші міфи щодо бігу, на які насправді не варто звертати увагу?

– Інколи чую: біг шкодить. Насправді біг не шкодить організму, а лише позитивно впливає на нього. Головне обрати правильний одяг та взуття – максимально зручне і відповідне місцю занять. Перед тим, як почати бігати, прочитайте про заняття бігом – нині є багато літератури чи інформації в інтернеті. Так ви дізнаєтеся, як правильно слідкувати за технікою бігу, розслабитись і отримувати задоволення.

– Що потрібно, аби долучитися до команди   у Тернополі?

Потрібно прийти в суботу на набережну тернопільського ставу. Старт о 9:00, але о 8:50 розминка, яку бажано не пропускати. Долучитись можуть усі бажаючі. Перед забігом бажано зареєструватись на офіційній сторінці Ternopil runday, щоб мати змогу слідкувати за ростом своїх результатів та результатів друзів.

Запитувала Наталія Червак

На Тернопільщині ледь не згоріли живцем 40 тисяч курей (ФОТО)

У Тернополі на ринку продають кури з тарганами (ФОТО)