Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чи сприятливі умови для переходу на цифрове телебачення на Тернопільщині?

До травня 2019 року всі глядачі в Україні повинні перейти з аналогового телебачення на цифрове. У національні раді телебачення й радіомовлення України уже розповіли, наскільки відсотків області готові передавати якісний сигнал. Тернопільщина готова до переходу на цифру приблизно на 80%.


Для того, аби підключитися до цифрового телебачення є низка умов. Перша – відповідний тюнер, який коштує приблизно 300 гривень. Проте у Нацраді запевняють, що ті, хто не матиме змоги його придбати через брак коштів, отримаю прилад безкоштовно від держави. Загалом «подарують» понад 1 млн необхідного приладдя.
– Або за допомогою кредиту, або через програму підтримки соціальної допомоги, яка, до слова, вже існувала. Вже понад 1 млн тюнерів були роздані і вже є у малозахищеного населення, – розповідає голова Нацради Юрій Артеменко.
Для Тернопільщини, однією із проблем може стати підключення до цифрового сигналу сільського населення. Експерти прогнозують, що від відключення аналогового телебачення можуть постраждати жителі маленьких сіл, які ловлять телевізійний сигнал на кімнатну або виносну антену. Вони ризикують залишитися взагалі без сингалу.Хоча для жителів невеличких населених пунктів є і гарні новини. Зокрема, відключення аналогового сигналу дозволить вивільнити частоти, які мобільні оператори зможуть використовувати для покриття сіл зв’язком та швидкісним інтернетом.
Проте не все одразу. Повний перехід має відбуватися поступово аж до травня 2019 року. Станом на 1 липня єдиної карти покриття цифровим сигналом не існує, за оцінками різних медіа груп, зона охоплення населення сягає у межах 80-85%. Так, наприклад, у Чернігівській області цифрове покриття складає майже 100%, в Сумській – 95%. У Запорізькій, Львівській та Рівненській областях – близько 85%. У Вінницькій – понад 80%, майже стільки ж – у Житомирській і Волинській. Відповідно Тернопільщина має 80% покриття.
Для тих, хто виконає всі умови й перейде з аналогового телебачення на «цифру» обіцяють 32 безкоштовні канали.
Світлана Дяченко

280 кілограм риби на трьох спіймали переможці незвичного чемпіонату

На Тернопільщині вчителька молодших класів торгувала амфетаміном