Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Уряд виділив кошти громадам області на розвиток, зокрема на оплату дошкільної освіти. Щоправда додаткове фінансування не стосується Тернополя

Уряд виділив кошти ОТГ на розвиток

Цього року уряд виділив понад 6 млрд грн на реалізацію в регіонах соціально-економічних проектів та інвестиційних програм,що сприятимуть розвитку територій. Зокрема, 4,05 млрд грн виділені з Державного фонду регіонального розвитку, ще 2,11 млрд грнобласті отримають через субвенцію з бюджету. Ці кошти будуть спрямовані на будівництвота ремонт різних об’єктів, яких потребують мешканці конкретного міста, села, ОТГ. Зокрема кошти виділені на розвиток дошкільної освіти, будівництво дитячих садочків, шкіл, медичних закладів та оснащення їх сучасним обладнанням. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
Таким чином, створено всі умови, щоб діти з окремих ОТГ, що знаходяться за межами міста Тернополя, були забезпечені належним їм місцем у садочках Тернополя. Адже громади отримали необхідні для цього кошти, щоб мати змогу сплатити за перебування іногородніх дітей, які перебувають у тернопільських садочках.

У Тернополі «проблему садочків» вирішили цивілізовано
Нагадаємо, так звана проблема оплати перебування іногородніх дітей у садочках міста Тернополя виникла в рамках реформи децентралізації. Раніше усі послуги оплачувалися за рахунок центрального бюджету. З 2017 року внаслідок ухвалених парламентом змін, фінансування садочків переклали на місцеві бюджети. При цьому для обласних центрів, до яких належить і Тернопіль, не передбачалося жодних компенсацій. ОТГ і районам з боку уряду передбачалися цільові субвенції, в тому числі на витрати пов’язані з утриманням дитячих садочків. Бюджетне ж законодавство передбачало можливість укладення договорів між громадами про взаєморозрахунки. Наприклад, з тернопільського міського бюджету йде оплата за тернопільських дітей, які відвідують музичну школу, що перебуває на балансі обласного бюджету. Так само, за дітей з навколишніх сіл мали б заплатити або бюджети відповідних ОТГ, або бюджет району.
Про майбутні фінансові труднощі з утриманням садочків міський голова Тернополя Сергій Надал говорив, ще минулого року. Тоді була створена спільна комісія з представників міськради, райради та райдержадміністрації для розробки механізму взаєморозрахунків. Довший час тривали дискусії. Тернопільська міська рада кілька разів йшла назустріч району і довколишнім громадам та переносила час введення оплати за утримання садочків. Багато батьків мали змогу зареєструватися у місті, і в такий спосіб отримати право на садочок на загальних підставах. Зрештою, було укладено угоди з основною часткою ОТГ, зокрема з Байківецькою громадою, а також з Тернопільським районом. Згідно останньої передбачено, що з бюджету району до міського буде перераховано близько 2 млн грн на забезпечення дітей з району, які ходять у тернопільські садочки. Варто зазначити, що тим самим шляхом йдуть у інших містах. Зокрема рішення про потребу оплати за садочок іногородніх дітей, що проживають без реєстрації у Львові, прийняла нещодавно Львівська міська рада.

 Від політичних спекуляцій до господарності

На сьогодні лише окремі ОТГ не уклали відповідних угод про взаєморозрахунки з Тернополем за садочки, як того вимагає закон. Після збільшення фінансування громад з боку уряду, противники вирішувати питання з садочками «по-господарськи» та цивілізовано, втратили останній аргумент. Для політичних спекуляцій більше нема місця. Адже є позитивний приклад поведінки керівництва району та громад, а також додаткові кошти від уряду. Тож є надія, що керівники ОТГ, які досі не підписали відповідних угод з Тернополем, перестануть перекладати фінансування садочків на батьків, почнуть виконувати свої обов’язки та забезпечать підписання угод про міжбюджетні розрахунки. На сьогодні це єдиний цивілізований метод забезпечення дітей з цих громад можливістю відвідувати садочки у Тернополі.
Іван Возний 

Увага, водії! Від сьогодні радари знову в “законі”

Сьогодні тернополяни мають змогу спостерігати унікальне природне явище