Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Талановита тернополянка пише пісні і знімає кліпи (ВІДЕО)

Марта Томахів – співоча душа. Любить українську музику не лише слухати, але й самостійно грати та співати. Нині в її авторській добірці – 15 ліричних пісень. І навіть є кілька кліпів, які допомогли відзняти друзі. Відео на YouTube уже набрали майже дві тисячі переглядів. «Це може й не велика кількість, – каже Марта, – проте така підтримка мотивує».

-Пригадай свою першу пісню, про що вона була, хто був першим слухачем?
-Моя перша пісня, була, вочевидь, про любов. Кумедно зараз згадувати, що в ті підліткові часи «я б хотіла в небо полетіти», його «там більше не зустріти», і «запитати на прощання – чи насправді це було коханням», як гласили слова приспіву. Моїми першими слухачами (тепер гадаю, що швидше жертвами моєї тодішньої творчості) були близькі подруги, а часом і батьки.
-Що надихає писати пісні? Про що зазвичай пишеш, співаєш?
-Надихає любов, переважно про неї й завжди пишу і співаю.
-Що було перше – пісня чи гітара? Чи складно було вчитися? Де граєш – у колі друзів, на маленьких концертах?
-Спочатку була гітара, як же без неї спромогтися на пісню? Вчитися було не важко – адже опановувала я лише акорди, а також була достатньо вмотивована. Граю переважно у колі близьких друзів та знайомих.
Одного разу колега зорганізував для мене камерний музично-поетичний вечір у Тернополі, у винарні «Заратустра». Дуже приємний та пам‘ятний для мене досвід – зовсім не проти при нагоді повторити.
-Скільки у твоєму репертуарі є нині пісень? Яка улюблена?
-Важко порахувати, оскільки я не усі вважаю достатньо якісним. Тих, які готова співати на публіку – близько п’ятнадцяти. Моя улюблена, мабуть, «Побут», або «Світло». Не можу визначитися.

-Як ставишся до критики? Чи критикували тебе, хто це був?
-До критики ставлюся позитивно, якщо вона конструктивна. Проте не знаю, чи вона доречна, якщо йдеться про щирість і сердечність.
– Які пісні у твоєму плейлисті? Як ставишся до української пісні? Хто улюблений виконавець?
-Зараз – це класика джазу, зокрема Нора Джонс, Діана Крол, Джасінта, ДастіСпрінфілд. Завжди не проти Еріка Клептона чи Боно. Українську пісню дуже люблю – різних за стилям та жанрами виконавців, особливо Марічку Бурмаку, Крихітку, Правицю, Один в каное та багато-багато інших. Нещодавно відкрила для себе молодий гурт jazzforacat, хлопці пишуть чудову музику і змістовні тексти. Все ж, улюблені гурти ever – Мертвий Півень та Плач Єремії.
-Твоє ставлення про музичні телешоу? Чи плануєш взяти участь в одному із них? В якому, якщо так?
-Я не дивлюся телебачення взагалі, оскільки наші телепроекти нагадують мені швидше «видовища», ніж передачі із «здоровими» цілями. На жаль, не зустрічала інформації про телепроект, який би підходив мені по формату та викликав бажання взяти в ньому участь. З тих, про які чула – хіба що «Живяком», або «Вулична музика».
-Чим живеш зараз? Що надихає?
-Живу життям. Надихає любов.
-Твої побажання читачам сайту “Галас”.
-Бажаю читачам «Галасу» насамперед любові та внутрішньої радості; завжди хорошої, якісної та непустої музики, а також тонкого слуху – зичу вміти слухати себе, голос Всесвіту, природи та повсякдення. Нас оточує прекрасний світ, і ми завжди можемо обрати лейтмотив, який супроводжуватиме нас крізь той чи інший період життя – то ж бажаю вдалого вибору і вишуканого смаку.

Спілкувалася Наталія Червак

Тернополянин потрапив у ДТП на Рівненщині. Є жертви

Скандал у Збаражі: одинадцятикласники танцювали випускний вальс під російськомовну попсу (ВІДЕО)