Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

850 грн за водіння без ременя безпеки: що мають знати водії

Раніше штраф за керування авто із непристебнутим ременем безпеки складав 51 гривню. Цим правилом дорожнього руху часто нехтують, але саме воно найчастіше ратує кермувальника при аварійному зіткненні на швидкості.


За новим законопроектом, який розглядатимуть найближчим часом, штраф за таке порушення збільшиться майже в 17 разів – до 850 грн. Відповідний документ з’явився на сайті парламенту.
В Європі сума штрафів суттєвіша, ніж в Україні. У Чехії за таке порушення стягують 77 євро, у Словенії – 120 євро, а у Франції – 135 євро.
Тернополянин Ігор Возняк каже, що раніше часто їздив без ременя безпеки, просто забував пристебнутися.
-Нещодавно купив авто, у якому стоїть нехитра система нагадування, поки не пристибнешся, то пищить противний зумер. Цю сигналізацію можна обійти, вставити заглушки або пустити ремінь поза сидіння, але я так не роблю. Звик їздити з ременем і навіть почуваюся некомфортно без нього, – каже кермувальник.
Окремі тернопільські водії вважають, що по місту із повільним трафіком ремінь безпеки пристібати необовязково. Проте це не так.
На порушення вказують ПДР: пункт 2.3 в) Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов’язаний: на автомобілях, обладнаних засобами пасивної безпеки (підголовники, ремені безпеки), користуватися ними і не перевозити пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки. Дозволяється не пристібатися особі, яка навчає водінню, якщо за кермом учень, а в населених пунктах, крім того, водіям-інвалідам, водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів і таксі.
Пасажири вашого автомобіля також повинні бути пристебнуті, це регламентує пункт 5.2 б) ПДР України (пасажири, користуючись транспортним засобом повинні: під час пересування на ТЗ, обладнаному ременями безпеки, бути пристебнутими, а на мотоциклі і мопеді – в застебнутому мотошоломі). Інспектор ДАІ може виписати два штрафи. Вам, як водієві, – за порушення правил перевезення пасажирів. А пасажиру-за порушення правил користування ременями безпеки.

 Світлана Дяченко

Молода тернополянка увійшла в ТОП-500 найвпливовіших жінок України (ФОТО)

Тернопіль запропонував існуючим та новоствореним ОТГ компроміс, аби вирішити питання з вивезенням сміття