Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Які тернопільські лікарні не звітують про використання благодійних внесків?

Часто тернополянам, які звертаються у заклади здоров’я пропонують заплатити так звані «благодійні внески».

Інколи жителі нашого міста скаржаться, що це відбувається в обов’язковому порядку. На що ідуть ці благодійні внески і чи звітує лікарня про їхнє використання?

Відповідне розслідування провів центр громадського контролю «Дій». Волонтери організували проект, на меті якого була налагодження співпраці між трьома міськими комунальними лікарнями (№1, №2 та №3) та БФ “Фонд добра 2015”. Як результат фонд та медзаклади підписали договір, який передбачає їхню співпрацю.

Одним із пунктів договору є зобов’язання лікарень щоквартально публічно звітувати про отримання та витрачання благодійних коштів. Передбачено, що ці звіти повинні бути опубліковані на офіційних веб-сайтах лікувальних закладів або на веб-сайті того органу влади, якому вони підпорядковуються, а також розміщені безпосередньо у лікарнях із вільним доступом для всіх бажаючих.

На сайті міської лікарні №1 можна почитати щомісячні звіти навіть з 2016 року, тобто від початку співпраці з БФ “Фонд добра 2015”. Натомість друга лікарня публікує звіти щоквартально та не зберігаючи у доступі на сайті, проте інформація в них більш повна. За перший квартал 2018 року лікарня отримала 903,3 тис. грн., з яких 751,3 тис. грн.  в грошовій формі, а 152 тис. грн. у формі продуктів, медикаментів, господарських товарів та іншого.

У першої лікарні звіту за 1 квартал  немає. Є лише звіти, в яких вказано скільки коштів поступило та яку суму витратили станом на початок лютого (інформація за січень) та березня (інформація за лютий). Для того аби порахувати інформацію за 1 квартал бракує звіту станом на початок квітня, проте лікарня перестала звітувати за благодійні внески. Сподіваємося побачити звіти в кінці другого кварталу, тобто цього місяця. За два перших місяці з благодійного фонду «Фонд добра 2015» лікарні надійшло 59591.17 грн. та 134622,67 грн. Здебільшого кошти були витрачені на медикаменти та поточні витрати на утримання закладу.

Що стосується лікарні міської комунальної лікарні №3, то жодного звіту на офіційному сайті не знайшли. Відомо, що крім сайту лікарня має оприлюднювати звіт у спеціально відведеному місці, безпосередньо в приміщенні, з вільним доступом для фізичних осіб.

-Упродовж 1,5 роки ми з благодійними фондами не працюємо. В нас немає благодійних внесків, відповідно немає і звітів, – пояснив головний лікар Міської комунальної лікарні №3. Юрій Лазарчук.

Керівництво сказало, що приблизно за місяць від підписання договору, вони розірвали його. Наголосили на тому, що тепер лікарня не співпрацює з жодним благодійним фондом, адже в цьому не має потреби, бо благодійних внесків їм ніхто не дає. Цікаво чи в курсі про це пацієнти третьої лікарні.

Зазначимо, що з 1 січня 2018 року заклади охорони здоровя зобов’язані звітувати за зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб, адже був підписаний відповідний наказ. А це важливий крок для запровадження відкритої та чесної медицини.

Андрій Матла привітав тернополян з Днем Конституції 

На Тернопільщині розшукують зниклу пенсіонерку з Хмельницького (ФОТО)