Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Щодня лікаря вибирають “майже всі жителі Тернополя”, – Супрун

Популярність кампанії “Лікар для кожної сім’ї” виявилася неочікуваною навіть для нас.

“Щодня близько 200 тисяч українців обирають свого лікаря. Це ніби щодня обирають лікаря майже всі мешканці Тернополя. Також важливо, що хід кампанії та темпи змін не залежать від того – це обласний центр або ж віддалене село.
На сьогодні декларації підписали понад 9 млн українців. Понад 2 десятки лікарів вже обрали максимально можливу кількість пацієнтів.

З липня все більше людей, які обрали своїх лікарів, помічатимуть зміни у медзакладах. Вже є ознаки, що система охорони здоров’я стає більш дружньою до пацієнтів:

– У декількох містах, наприклад Рівному, підписання декларацій разом з консультацією відкрити прямо у Центрах надання адміністративних послуг.

– У Балтській ОТГ людям видають безкоштовні квитки на автобус до медзакладу разом з направленням до лікаря.

– У Великобагачанському районі Полтавської області, людям не потрібно їздити до райцентру, щоб здати базові аналізи. Адже за графіком до кожної сільської амбулаторії їздить авто, яке збирає їх і завозить у лабораторію в райцентрі. Там роблять аналізи і в цей же день надсилають лікарю результат в електронному вигляді.

Сервісні послуги є однією з важливих умов підписання договорів з НСЗУ. А до них обов’язково входить забір базових аналізів в амбулаторії, запис на прийом телефоном або онлайн та обслуговування пацієнта у вихідні та свята. По мірі розгортання змін та розвитку медзакладів, список вимог буде розширюватися.

До середини липня заклади отримають на свої рахунки перше фінансування за моделлю “гроші йдуть за пацієнтом”. Спершу для тих закладів первинки, які увійшли в першу хвилю змін і уклали договори з НСЗУ – наразі їх 149. На території, де працюють ці заклади, проживає 8 млн людей.Це і цілі великі міста: Київ, Полтава, Хмельницький, Вінниця, Черкаси, Кривий Ріг, Кременчук, і зовсім невеличкі села. Всі вони відчують переваги змін першими. До кінця цього тижня долучаться і перші приватні заклади.

Наша мета – всі до одного заклади первинної допомоги повинні мати договори з НСЗУ до кінця року.

Зараз регіонам, які відстають, дуже важливо мобілізуватися. Місцева влада повинна розуміти, що чим пізніше вони включаються у зміни, тим довше позбавляють людей кращого медобслуговування, а медиків – кращого заробітку”, – Уляна Супрун.

«Звільнилася після 18 років роботи бухгалтеркою, щоб творити красу», — тернопільська майстриня

У Тернополі на центральній вулиці розпочався ремонт