Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Мандрівник-блогер з Тернополя поділився ефектними фото з подорожі Татрами

У тернополянина Володимира Стуса свої правила фотографування у мандрах. Перший день перебування в горах – для роботи з фотоапаратом, а наступні – для спілкування з природою без жодної техніки й засобів зв’язку. Результат надзвичайний – і фото зроблені, і душа перезавантажена.

– Одразу до головного – що найважливіше знати й вміти мандруючи в гори?

Обов’язково потрібно знати йдучи у гори: – свій маршрут (колір/назву трекінгового шляху, відстань); – особливості гір (висота, кліматичні умови, тварини); – чи є де ночувати (в заповідниках заборонено ставити намети і розводити вогнище); – чи є джерела води (інколи через засуху вони відсутні десятки кілометрів); – на скільки часу ви йдете у гори (скільки потрібно брати одягу та їжі); – список потрібного спорядження (залежить від гір і періоду року). Щодо навичок я б рекомендував – освоїти уміння надавати першу медичну допомогу та вміти орієнтуватися на природі (по сонцю, годиннику, карті, рослинам). Це згодиться вам і в міському житті. Всю потрібну інформацію можна легко отримати в інтернеті. Усі відомі та красиві гори світу добре облаштовані для мандрівників. Головне, не лізти куди не треба і пам’ятати про безпеку свою та навколишнього середовища. Ви ж все-таки на природі.

– Погода в горах непередбачувана – як боролися зі стихіями?

Погода в горах цікава тим, що годину може йти злива з градом, блискавками й громом, а потім – дві години пече неймовірно палюче сонце. І так все змінюється 5 разів на день. Звісно, важливо, подивитися прогноз погоди перед походом. Але це не дає 100% гарантій. У горах свої правила природи. Важливо, завжди мати поруч дощовик для себе і наплічник. Також є окремі герметичні мішки для цінних речей (грошей, паспорта). Навіть, якщо ви будете повністю мокрі, – речі в наплічнику залишаться сухими. Це саме те, що вам потрібно після важкого дня в горах – теплий і сухий одяг. В Татрах ми три години (з восьми) йшли під дощем. Небезпека полягала в тому, що ми якраз опинилися на висоті під відкритим небом і блискавки були в 600 метрах від нас. Потрібно просто пам’ятати, що не варто стояти під деревами, краще відключити всю техніку і йти далі, намагаючись знизити висоту. Та й скажу чесно, ходіння під дощем у горах має свою магію. Ти не відчуваєш справжньої небезпеки, а навпаки, насолоджуєшся дощем. Це неймовірне видовище, бачити гори під час дощу.

– Яку мету ставив для себе, обираючи Татри?

– Татри були кінцевою точкою в нашій мандрівці. Я з дівчиною 17 днів мандрували Німеччиною, Чехією та Польщею і гори Татри були фінішем. Ставив за мету одне – відпочити. Ні Берлін, ні Прага чи жодне інше місто, яке ми відвідали в мандрівці мене так не заспокоїли, як гори. В шумних містах дуже не вистачало тиші, співу птахів, зелені, самотності…

– Скільки кадрів вказав лічильник на фотоапараті після цієї мандрівки? Чи вважаєш таке фотополювання вдалим?

– Фотографій з Татрів назбиралося не багато, близько 800. Звучить смішно, але ця цифра справді виглядає кумедною, якщо побачити ті краєвиди, які дарували нам Татри. Я дуже старався дотримуватися одного свого важливого правила: дивитися на красу не тільки через екран телефону чи фотоапарату, але в на власні очі. Кожне дерево, кожний камінь, птах, жук, крапля води чи величезна гора кликали мене зробити безліч фотографій. Перші два дні я спеціально обійшов 32 км горами й зробив понад 700 кадрів, для того, щоб третій день повністю відключитись від цивілізації і “поговорити” з горами.

-Скільки фотографу обійдуться такі кадри у Татрах?

Щодо витрат то, насправді, можна легко вкластися в 50 євро, щоб приїхати з Тернополя до Татрів, взяти 3 ночі у схронишко (притулок польською) на березі озера і зробити тисячі фотографій. Головне – правильно скласти маршрут, вибрати будній день, коли мало туристів, їжу і хороший настрій взяти здому і все. На 17 днів мандрівки (3 країни, 2 150 км) і 6 міст + Татри у мене пішло 234 євро. І мандрував я без знання англійської, німецької, чеської та польської мов! А наплічник зі спорядженням, технікою, їжею та одягом важив лише 9.5 кг.

-Які думки навіюють гори?

– Кожна людина по-своєму отримує задоволення від мандрівки. Комусь приємно гуляти гучним, жвавим містом, жити в русі подій, відкриваючи душу місту ширше й ширше. Але для мене №1 у списку місць, де я шукаю себе – це гори. Я бачив гори Туреччини, Грузії, Вірменії і тепер ще й Польщі. Кожні з них по-своєму особливі, красиві та загадкові. Проблема буває у тому, що мандрівник не завжди має мету. Багато хто просто пробує втекти від проблем чи буденного життя. Подорож – це безперервний процес. Стан, в якому ти відчуваєш себе, знайомишся зі своїм Я. Свобода – найважливіше слово, яке нагадують мені гори. Легкість буття, на межі з байдужістю – те,чого вони вчать. Відмовлятися від стереотипів та буденного. Знецінювати гроші, речі і непотрібних людей. Відпускати минуле та зустрічати майбутнє. Зупиняти час та цінувати красу. Це все дадуть вам гори.

Запитувала Наталія Червак

 

Під Тернополем масштабна пожежа. Палають склади спиртзаводу, людей екстрено евакуювали (ФОТО)

У Тернополі працювала школа фонду Гаврилишина