Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополянин прославився в Канаді

Персональну виставку виробів із сірників Мар’яна Вархоліка у столиці Канади Торонто відкриють 18 травня.

Це вже не перша виставка талановитого майстра з України. Два роки тому Мар’ян уже презентував свої роботи кілька днів у Канадсько-Українській мистецькій фундації. Тоді українець представив символи канадських хокейних команд, гітари, а також портрет Тараса Шевченка – загалом 14 робіт, виготовлених із сірників. Для створення портрета великого Кобзаря йому знадобилося понад 15 тисяч сірників.
Сірниковою справою Мар’ян Вархолік займається вже 9 років. Нині в його приватній колекції майже сотня робіт, які не продаються. Для створення своєї картини «Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці» використав 50 тисяч сірників! Це досягнення увійшло в книгу Рекордів України «Національний Реєстр Рекордів – 2016». А починалося все із простого захоплення.
– Усе почалося у 2009 році. Тоді я вперше сів за своє майбутнє – сірники. Це була маленька церква розміром 10*7. Був невеличкий мур і центральна брама. А потім більші церкви пішли, замки, гітари. Ну і чим більше клеїш, тим більше розвивається фантазія і… так воно клеїться, – каже Мар’ян Вархолік.
Цього разу для уже персональної виставки сірниковий майстер підготував 19 полотен-схем українських вишиванок та 2 портрети Івана Франка та Івана Сірка.
Як зізнається Ліля Вархолік, їй дуже подобаються роботи чоловіка, проте сама до сірників ще не береться.
– Звичайно Мар’ян радиться зі мною. Я завжди намагаюся підтримати його у цій нелегкій справі, бути для нього, як він каже «Його натхненням і музою». А він дивує мене своїм вмінням створювати красу. Сама я не пробувала, бо це нелегка справа, потрібна неабияка витримка і вміння. Але я звичайно спостерігаю за його роботою, за захопленням і стараюсь щось порадити, – розповіла дружина майстра.
Навіть навчаючись і працюючи у Торонто українець не залишає справи. Каже, як можна не робити те, що любиш? Коли «ідея нових робіт може прийти до мене навіть уночі». Також Мар’ян Вархолік проводить майстер-класи і навчає сірниковій справі інших.
– Насамперед треба мати терпіння, клей, сірники, ножниці, картон для підставки. Деякі люди клеять за допомогою сірника, то там не треба підставки. Головне схема і клей. Я раніше малював схеми, тепер це все в мене в голові. Такі ідеї виникають самі. Звичайно можна пошукати в Інтернеті. Я наприклад клеїв Тернопільський замок, то мені спеціально скидали на нього креслення. А якщо є креслення, то це взагалі шикарно, бо це набагато легше, – підсумував майстер.
27-річний Мар’ян Вархолік нині готується до власної виставки у Торонто, проте обіцяє, що вже наступного року привезе свої нові роботи в Україну і тоді відкриє виставку у рідному Тернополі.
Світлана Дяченко

“Агропродсервіс” вкотре підтвердив свій високий статус серед аграрної еліти України

Знову насуваються сильні магнітні бурі