Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині вшановують пам’ять жертв комуністичного режиму

У третю неділю травня в Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій.


День пам’яті жертв політичних репресій встановлено згідно з Указом президента від 21 травня 2007 року з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства та у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років.
Точну кількість жертв тоталітарного режиму досі визначити неможливо. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже 1,5 мільйона осіб. Велику кількість із них було розстріляно, інші пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах. Терор і репресії зачепили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство.
У Тернополі заходи зі вшанування жертв політичних репресій відбулися біля музею політв’язнів на вулиці Коперника. Пройшла панахида та мітинг-реквієм.

На Тернопільщині вдвічі збільшилася плата за оренду ріллі

На об‘їзній дорозі Тернополя фура потрапила у серйозну аварію (ФОТО)