Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Зібрані півтони батарейок з Тернопільщини ніде переробити (ФОТО)

Батарейки – на утилізацію. В Україні давно збирають батарейки, у травні цього року – їх уже 200 тон. Однак за весь час на переробку не відправили жодної партії. Все через те, що підприємств в державі немає, а щоб доправити до Європи потрібно 9 місяців.

Коли починали збирати, розповідає координатор проекту “Батарейки здавайтеся” у Бучацькому районі Тарас Сенів, працювало ДП “Аргентум” у Львові. Зараз це підприємство не переробляє батарейки. Нині над вирішенням цієї проблеми працює основна команда проекту “Батарейки здавайтеся” в Дніпрі. Вони, каже Тарас, збирали імпортерів, аби домовитися з ними про налагодження нормальної системи “забруднювач платить», так як в Європі.

– Батарейки зберігаються на основному складі в Дніпрі. Минулого року лише з Бучацького району туди відправили понад 400 кг, цього річ вже зібрали 200 кг і це навіть не півроку.

Загалом у багатьох районах Тернопільщини розміщують контейнери для батарейок. На Бучаччині є близько сорока. За усіма дивляться місцеві. Координатор проекту “Батарейки здавайтеся” у Бучацькому районі Тарас Сенів відповідає за збір батарейок у селах Дністровського каньйону. Він їздить велосипедом, каже, поєднує приємне з корисне. Нині люди більш свідомі, приносять батарейки на утилізацію. Але зараз найважливіше налагодити систему переробки, бо з часом вони розкладаються.

Процедуру відправлення батарейок на переробку дослідив Всеукраїнський соціальний проект «Батарейки, здавайтесь» на своєму сайті. У Європі батарейки визнані небезпечними відходами. На їх ввезення у євро-зону діє особливий режим підвищеної безпеки. З кожною державою, через яку відбувається транзит, потрібне детальне узгодження.

Окрім своєї тривалості, процедура доволі дорога – від 570 до 730 євро за тону батарейок. Ця сума велика і не закладена в ціну самих батарейок. Тому, пояснюють, через це в Україні досі немає заводу з переробки батарейок.

– У найближчі 1,5 місяці ми зберемо імпортерів батарейок — GP, Varta, Duracell та інших, кому не байдуже, щоб закласти ціну переробки у ціну нових батарейок в українських магазинах. І за рахунок цих коштів вперше в історії України спробуємо добитись переробки батарейок, – написали у групі «Батарейки, здавайтесь».

Спочатку перероблятимуть батарейки у Європі. А згодом, можливо, вдасться відкрити таке ж підприємство в Україні, пише “МедіаТор”.

Поліція уже затримала 12 нападників на табір циганів у Тернополі

«Я випив 50 грам, зараз дружина буде їхати», – водій на львівській трасі (ФОТО)