Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чи білитимуть у Тернополі дерева й бордюри?

В Україні вже більше десяти років забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми.

Хтось вважає, що це корисно, хтось – пережитком минулого. І справді, ніде більше у світі дерева не білять. Уявіть собі центральний парк у Нью-Йорку, вулиці Берліна, чи оазиси Африки з побіленими деревами. Виникає запитання: чому шкідники, які бояться вапна, закінчуються з географічними кордонами країн колишнього СРСР? Чому не білять все дерево, а лише коріння і нижню частину стовбура? Та чому в лісі ніщо не з’їдає непобілені дерева?
– В останні роки не рекомендується виконувати роботи з побілки малих архітектурних споруд і дерев. Вважається, що це пережитки Радянського союзу. Ця звичка пішла від військових частин, коли їх намагалися привести до належного вигляду. І нині в жодній країні в світі, окрім колишніх СРСР, не спостерігається побілка бордюрів і дерев,- говорить головний спеціаліст відділу благоустрою та екології ТМР Тетяна Придача.
Проте якщо ви побачите у Тернополі побілені дерева чи бордюри, то це – дивна весняна звичка комунальників. Окремі тернополяни погоджуються, що так вулиці виглядають охайнішими, а дерева – доглянутими.
– Потрібно. Так красивіше. І для старих дерев, щоб було гарно, а для молодих, щоб не горів стовбур. То користі немає для старих дерев. Красиво. Я вважаю, що на це варто витрачати гроші. – вважає тернополянин Ігор Нечипорук.
– Я ставлюся негативно, – наголошує тернополянин Олег Кравець, – Я читав статтю про це. Там написано, що білити дерева потрібно на зиму, а навесні ніякого ефекту це не дає. То нащо викидати кошти?
Екологи кажуть, що білити стовбури ефективно лише у випадку, якщо це плодові дерева. У місті ж, більшість – декоративні.

Світлана Дяченко

У господарстві тернопільського фермера загинув працівник

У пошуках гарячої води: що чекає на Тернопіль