Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Платимо гроші іноземцям і не розуміємо навіщо. Ігор Яворський про ситуацію в українському футболі

Футбольний чемпіонат України серед команд Прем’єр-ліги вийшов на завершальну стадію. Цими вихідними може практично зникнути інтрига у боротьбі за золото. В другій же «шістці» триває боротьба за виживання.

Про те, чому «Шахтар» має більше шансів на чемпіонство і проблеми із легіонерами в аутсайдерів, «Вголосу» розповів футбольний тренер Ігор Яворський.

– Чого очікуєте від матчу «Динамо» – «Шахтар»?

Безперечно, буде цікава, напружена гра. Так, звісно, у «Шахтаря» вищого рівня виконавці, аніж у «Динамо». Але я сподіваюся, що молодь киян при належній самовіддачі, хорошій організації гри, вдалим переходам із оборони в атаку і навпаки, може перемогти. «Гірники» розуміють, що у разі перемоги вони практично гарантують собі чемпіонство. Тому вони гратимуть на атаку, не відсиджуватимуться в захисті. Думаю, буде результативна гра, причому голи будуть залітати в обоє воріт. Шкода, що «Динамо» має кадрові проблеми. Сподіваюся, на малюнку гри це не позначиться.

– Судячи з ваших слів, перемогу «Динамо» варто розцінювати як несподіванку?

Так, ви праві. Останнім часом «Шахтар» прибавив. Мені здається, що лідери «гірників» зараз готують собі ґрунт для літніх трансферів. І у матчі із «Динамо» у них буде чергова можливість себе показати. Провідні гравці «Шахтаря» хочуть покинути клуб і це нормально, адже вони переросли рівень чемпіонату України. Кожен футболіст бачить себе у провідних чемпіонатах світу. А у «Шахтаря» є справді хорошого європейського рівня виконавці, якими реально цікавляться гранди. Все-таки бразильці, у порівняні із нашими земляками, швидше приймають рішення на полі, мають прекрасні швидкісні якості, технічно добре підготовлені. Закономірно, що ними цікавляться і рано чи пізно вони переходять в інші команди. Тому, можливо, так станеться, що цього сезону «Шахтар» стане чемпіоном, попрощається із групою лідерів і у наступному році «Динамо» буде мати більше шансів на перше місце. У киян на той час будуть готові свої кадри, які можуть бути кращими за тих виконавців, які залишаться у стані «гірників».

– Тим паче, у «Динамо» працевлаштувався Євген Красніков, який вміє знаходити таланти в Латинські Америці…

Можливо, він і справді когось знайде для підсилення «Динамо». Тут важко вгадати. Хочу звернути увагу на інше. Я переглядав матч «Карпати» – «Зірка». Дивуюся і не розумію тактику львівського клубу. Навіщо вони роблять ставку на іноземців, які нічим не кращі за місцевих хлопців? Я орієнтуюся у львівському футболі і можу сказати, що тут можна знайти не гірших гравців, аніж «карпатівські» легіонери. Та ви подивіться де грали раніше ці іноземці. Вони не були у хороших командах. Одна справа «Шахтар», який привозить справді хороших легіонерів. Вони їх адаптовують, готують, а потім перепродують. А у таких клубах, як «Зірка» чи «Карпати» грають нікому не відомі виконавці і, як наслідок, команди плентаються внизу турнірної таблиці. Та вже краще готувати свою молодь. Із десяти хтось проб’ється в «Динамо» чи «Шахтар», в національну команду. І це вже добре. А так, платимо гроші іноземцям і не розуміємо навіщо. У нас зараз 12 команд в Прем’єр-лізі і майже в усіх є іноземці.

– Має ж бути якесь пояснення чому запрошують іноземців…

Подивіться на «Зірку». Команда, будьмо відвертими, ледве виживає. У першій чи другій лігах є чимало гравців, які здатні підсилити команду. Але вони чомусь віддають перевагу іноземцям. Навіщо «Карпатам» іноземець, який сидить на лаві запасних і виходить тільки на 2-3 хвилини? Навіщо?

– Можливо через те, що агент став одним із керівників клубу?

(Сміється) Ви зачепили цікаву тему. Якщо агент привозить гравців у клуб, то він це робить для заробітку. А потім тренер повинен відповідати за результат. Пригадую роботу Зайцева. Він прекрасно працював, добився зрілої гри… А тут його міняють на Друді, який і дня ніде не працював. Це ж аферист… так і напишіть, це аферист, який шепче президенту щось на вуха, втирається в довіру і займається своїми справами. Замість таких дармоїдів як Друді, можна запросити Дем’яненка, Безсонова. Не кажу уже за себе чи інших тренерів. Але своїх виконавців чомусь не кличуть, запрошують ж всяких аферистів.

– З одного боку, ви усе правильно кажете. Але з іншого – президент клубу витрачає власні кошти і має права на власні захцянки…

Правильно. Президент має право брати кого хоче. Але ми, як уболівальники, вправі вимагати результат. Я є львів’янином і хочу бачити «Карпати» такі, як при Кульчицькому, Габовді, тощо. Хочу боротьби за призові місця, Кубок. Я не хочу дивитися на теперішню гру. Так, президент клубу вправі брати кого захоче. Але ж має бути результат. Зайцева прибрали, поставили іноземця. А навіщо? Комусь, мабуть, це вигідно.

– Наостанок про «Динамо» – «Шахтар». Ризикнете спрогнозувати рахунок?

«Шахтар» фаворит, але хочу вірити, що «Динамо» покаже «зуби». А рахунок спрогнозувати не беруся, це невдячна справа. Ми ж бачили ігри Ліги чемпіонів, футбол дуже непередбачуваний. «Шахтар» сильніший, але я уболіватиму за «Динамо». У разі перемоги киян, збережеться інтрига в чемпіонаті. Якщо ж виграє «Шахтар», то жодної цікавості більше не буде.

Олег Петренко,

Джерело: «Вголос»

 

 

Юні тернополяни привезли відзнаки з Херсону

15 квітня відзначають день заснування Тернополя