Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині завершується сезон заготівлі березового соку

В останні дні через завершення сезону знайти березовий сік не так просто. Лише у знайомих. Житель Тернопільщини Володимир Карий щороку збирає березовий і кленовий соки. Каже за день, продаючи сік на трасі, можна вторгувати 300 гривень.
– Ще вчора продавав березовий по 3 гривні за літр, а нині вже 2. Він стає мутний і точити вже не можна, бо береза розпустила бруньки. Є ще кленовий, але він дуже солодкий і не всякий вміє його правильно приготувати, щоб не зіпсувався, – каже чоловік.
Кленовий віддає по 1 гривні. Він корисний сердечникам і тим, хто страждає на авітаміноз. У всьому винна затяжна зима, вважає чоловік. Якби було тепліше на початку весни, то вдалося б більше наточити соку, а так сезон був дуже коротким. Далі точити вже не буде, щоб не пошкодити дерева в лісі.
– Я вже збираю сік понад 30 років. Я знаю, як правильно. Коли завершую збір, то обов’язково змащую отвір, через який тік сік, глиною. Бо тут ходять з села точити, то лишають так і сук продовжує текти, а дерево може всохнути. Я їх сварю і лякаю штрафами.
Сам Володимир Карий штрафів не боїться, бо має спеціальний лісовий квиток і збирає сік не в населеному пункті, а в дозволених місцях.
Нагадаємо штраф за збір деревного соку становить від 340 до 1 тисячі 360 гривень.
Світлана Дяченко

Власників собак, що нападають на людей, пропонують штрафувати на 1000 гривень

Хто отримав 10 тисяч гривень за найкращу пісню про Тернопіль? (ВІДЕО)