Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На тернополян знову “полюють” збудники небезпечної хвороби

Через підвищення температур, у парках та лісі активізувалися кліщі. Уже є випадки укусів. А тому медики застерігають тернополян бути дуже обережними, виїжджаючи на природу в період святкувань.

Тернополянка Наталія Гресько розповідає, що під час прогулянки на бульварі Т.Шевченка  5 квітня присіла на лавку у скверику. І відчула укус, проте не надала цьому особливого значення.

– Цілий день було багато справ, тому я не звертала уваги на ледьпомітний свербіж на нозі. Ввечері міряла джинси і відчула, ніби щось зачепила пальцем. Через деякий час місце укусу стало твердим і червоним. Я злякалася, сфотографувала і відіслала своєму лікарю. Та приписала мені медикаменти. Побігла в апетку і купила все необхідне. Сьогоднішня вартість лікування укусу кліща 273 грн (в аптеці травмпункту). Дякую своїм рятівникам за консультацію?? А ви бережіть собак і свої лапки, бо моду на підкати ніхто не відміняв. А ще не займайтеся самолікуванням, – радить Наталія Гресько.

Головна небезпека – у ризику зараження хворобою Лайма. Хворі часто звертаються за допомогою, коли захворювання перейшло в хронічну форму і вилікувати його вже не можна. Тому потрібно не чекати симптомів, а заздалегідь здати аналіз крові на бореліоз і пройти курс лікування у разі позитивного результату.
Тому тернополянам варто регулярно користуватися репелентами. Найефективніші спреї або краплі з діетілтолуамідом, альфаметріном або перметріном (24-30% у складі).
При цьому забути, що кліщі чекають тільки на деревах. Найчастіше їх можна зустріти у високій траві або в кущах. Зазвичай вони живуть у стоптаних стежках, тому використовуйте засіб навіть під час прогулянки в парку чи вздовж алеї, а не тільки збираючись до лісу на пікнік.
Кліща можуть принести домашні тварини на шерсті.
Світлана Дяченко

У них немає страху, і я думаю, що це правильно. Вакарчук розповів, на кого покладає особливі надії

Розклад освячення пасок у тернопільських храмах