Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

За продаж підсніжників у Тернополі будуть штрафувати

У Тернополі на вулицях і ринку пропонують купити перші весняні квіти. Незважаючи на те, що підсніжники й проліски на межі зникнення, люди часто зривають їх, порушуючи закон.

Щороку в області розробляють комплекс заходів для запобігання торгівлі рідкісних рослин – адміністративну відповідальність та штраф. За збір квітів в лісі від 340 до 510 гривень. Окрім цього нараховуються збитки за кожну квітку і порушник має їх відшкодувати – 42-62 грн за цибулину.
– Один букетик, який продають на вулиці, зазвичай складається з 10-15 квіточок, – підраховує начальник відділу екологічного контролю Державної екологічної служби в області Михайло Онищук, – то відшкодувати потрібно від 620 до 1000 гривень. А буває, що у людей в сумці буває до 100-200 таких букетів!
У нашій області росте 118 видів червонокнижних рослин. Люди добре знають, якої шкоди завдають природі, проте з року в рік зривають квіти і, що найсумніше, вчать цьому своїх дітей.
До Червоної Книги також занесена рослина, яку найбільше реалізовують на ринках Тернополя – це цибуля ведмежа – черемша, яку люди купують в харчових цілях. Але вона є зникаюча, рідкісна.
Працівники Державної екологічної служби в області застерігають, якщо ж весняні квіти й надалі зриватимуть, то вони можуть взагалі зникнути. Пояснення прості й зрозумілі для кожного – якщо рослину зірвати, порушується процес її розмноження, без квітки не сформується насіння і до наступної весни вона загине. Екологи закликають не збирати ранньоквітучі рослини. Пам’ятаймо, зриваючи — ми вбиваємо їх, а купуючи  – допомагаємо знищити!

Світлана Дяченко

Тернопільські біатлоністи не поїдуть на змагання в Росію

У Тернополі створять брендбук для рекламних вивісок