Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як зберігати тепло всередині приміщення, або що потрібно знати про газобетон

Сьогодні приватні забудовники поряд з традиційною керамічною цеглою використовують легкий і надійний пористий бетон. Одним з його видів є газобетон. Багато виробників гарантують найкращі експлуатаційні характеристики газобетонного матеріалу, в тому числі, і чудову здатність зберігати тепло всередині приміщення, але наскільки ефективна теплопровідність газоблоків на практиці? 

Від чого ж все-таки залежить теплопровідність пористого матеріалу, який так славиться в будівельному світі? Відповідь криється в самій назві цього різновиду будівельного матеріалу, тіло якого являє собою рівномірне поєднання пір, як правило, їх сукупність від загального обсягу складає близько 85%, – розповідає “Доба”. Ці комірки заповнені повітрям, а, як відомо, повітряний прошарок – найкращий утеплювач.

Є деякі відмінності між порами пінобетону і газобетону. Якщо розрізати ці блоки і порівняти, то можна побачити, що якісний піноблок має рівні, замкнуті сферичні бульбашки з повітрям, коли у газоблоку вони трохи витягнуті і в тріщинках. Цей «дефект» утворюється на етапі твердіння цих виробів, коли під дією різних хімічних процесів з нього виходить газ, звідси і назва – газобетон. Саме через цю особливість будови комірок, газоблок дуже схильний до дії вологи, і тому його гідроізоляція обов’язкова.

Відповідно і показник теплопровідності у пінобетону набагато вища, ніж у газобетонних блоків.

Коефіцієнт теплопровідності, власне, як і товщина стін, суто індивідуальні для кожного кліматичного району будівництва. Тому теплотехнічними розрахунками повинні займатися професіонали, які максимально точно розрахують всі значення, визначать товщину стін і спосіб їх утеплення, а також грамотно спланують всю систему опалення майбутнього будинку.

Ще одна обставина, що впливає на теплопровідність газобетонних стін – це наявність залізобетонних армопоясів і містків холоду, які притаманні таким виробам. Звичайний бетон дуже сильно промерзає, і цей факт знижує теплопропускну здатність газоблочних стін приблизно на 25%. Єдиний порятунок – додаткове утеплення армопоясів, але і ціна забудови разом з цим значно зросте.

У газоблків простежується така особливість, чим він міцніший, тим він гірше затримує тепло в будинку, і навпаки. Тому, вибираючи марку газоблоків для будівництва свого будинку, важливо максимально точно підібрати її, щоб будинок був не тільки теплий, але і довговічний.

Самогубство у Тернополі: син покінчив з життям після смерті матері

На Тернопільщині з’явиться мережа комунальних аптек