Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополян вчать відрізняти фальшиві гроші від справжніх

Зі збільшенням кількості валютних фальсифікацій варто навчитися відрізняти справжні гроші від підробок.

Що робити, коли до вас в руки потрапила фальшива купюра, розповіла адвокат Тетяна Лежух-Вовк.

“Якщо людина виявила фальшиву купюру, то не варто намагатися її використати, а треба спробувати зафіксувати той факт, звідки ці кошти отримані. Якщо це валютно-обмінна операція, наприклад, в обміннику, тоді обов’язково потрібно отримати квитанцію, щоб можна було підтвердити походження цих коштів”, – зазначила адвокат.

Юристка нагадала недавню історію з жителем Івано-Франківська:

“Людина поміняла кошти і потім намагалася погасити кредит, внести їх на рахунок банку. Там були виявлені фальшиві купюри і з’ясувалось, що людина здійснила валютно-обмінну операцію не в банку, а у приватної особи. Він не перевірив купюри, спробував здати і був затриманий співробітниками поліції. Тому що у випадку, якщо є більше трьох фальшивих купюр, співробітник банку повинен повідомити в поліцію”.

За словами Тетяни Лежух-Вовк, збитки громадян має відшкодовувати фінансова установа, якій належить банкомат, якщо гроші були зняті з банкомату. Це повинна бути відповідальність банку. Я вважаю, що є нормативна база, яка дозволяє людині, що зняла кошти в банкоматі, в подальшому пред’являти позов”.

Як відрізнити фальшиву купюру від справжньої

Щоб не стати жертвою фальшивомонетників варто знати основні моменти за якими можна відрізнити підроблені гривні від справжніх.купюра

Національна валюта України має сімнадцять рівнів захисту. Тому, якщо уважно поглянути на купюру, можна легко зрозуміти, справжня вона чи ні: по водяним знакам, захисним стрічкам, рельєфному зображенню, яке відчувається на дотик і іншим прихованим зображенням.

Як стверджують експерти, найпростіший спосіб ідентифікації підробленої купюри – це подивитися на світло. На світлій стороні підроблених грошей часто відсутній мікродрук із зображенням портрета – водяний знак.

Іноді мікродрук може бути присутнім, але зображення може бути спотворено.

Якщо купюра підроблена, на ній не важко побачити і лінії від струмневого друку.

купюра

Варто звернути увагу й на захисну стрічку, що йде поперек купюри, з мікротекстом (там номінал видно проти світла). Дуже важко справжню стрічку вшити в тканину банкноти.
Банкноти всіх номіналів виготовлено на спеціальному білому папері, що не флуоресціює в ультрафіолетових променях. Якщо сумніваєтеся, то зігніть купюру вдвоє, а потім різко вирівняйте її і ніби трохи розтягніть, але не перестарайтеся. Справжня банкнота не порветься, бо вона еластична. Ще один спосіб – намочіть палець і проведіть по банкноті. Якщо фарба залишиться на пальці – це фальшивка. Справжні гроші не линяють.

Купюру номіналом 500 гривень можна перевірити по мікродруку трикутника з оком. На лицьовій стороні купюри в інфрачервоному світлі видно частину портрета Григорія Сковороди без обличчя (піджак, волосся і шия). Для людей зі слабким зором призначені герб (так званий OVI-номінал у вигляді ромба) праворуч від портрета, а також фрагменти слів «УКРАЇНА», «П’ЯТСОТ», частина великого номіналу і дві нижні точки тактильного опуклого знаку.

купюра

А під ультрафіолетом можна побачити блискучу стрічку, а також – додатковий знак з номіналом купюри. На підроблених такий знак відсутній.

А ось на 20-гривневій купюрі під ультрафіолетовим освітленням знаки відображаються в жовто-синьому кольорі.

Не забувайте також дивитись текст на купюрі. На підробках часто можна зустріти помилки в словах.

купюра

Крім цього, справжню купюру можна «почути»: вона має більш яскраво виражений хрускіт, ніж підроблена.

Іноді потрапляють до нас фальшиві гроші високої якості з окупованих територій. Там були захоплені підприємства з високотехнологічним обладнанням, де раніше друкували для держави бланки суворої звітності. Але водяні знаки і стрічки фальшивомонетникам з окупованих територій підробити важко.

Також з окупованих територій Донбасу до нас можуть потрапляти мічені гроші – позначені фарбою, машинним мастилом або зеленкою, розрізані або проколоті. Це – купюри, які приводились у непридатність, коли захоплювали банки на окупованих територіях. Такі банкноти вилучають з обігу.

купюраПеревірити справжність купюри можна безплатно в будь-якому відділенні банку, де є каса. Якщо вони виявляться підробленими банкноти вилучають без відшкодування їх вартості та передають до МВС. Але такі гроші в людини можуть бути вилучені лише в обмін на касовий ордер, скріплений підписом і печаткою працівника банку, що прийняв банкноти на експертизу, та довідку про вилучення банкноти для дослідження.

Якщо запам’ятаєте декілька простих методів перевірки автентичності купюр і будете використовувати їх, отримуючи здачу, то ніколи не станете жертвою шахраїв.

За кордоном відомий тернопільський шоу-мен потрапив у ДТП (фото)

Через виробничу травму тернополянин знаходиться в лікарні у важкому стані