Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Рахунки за лютий: скільки тернополяни заплатять за опалення?

Лютневі морози знайдуть своє відображення у платіжках  тернополян за опалення, оскільки щомісячний тариф залежить від середньодобової температури повітря.

Голова громадської спілки “Рада голів ОСББ Сергій Лупак опублікував у себе на сторінці у Facеbook тарифи за минулий місяць: “Завдяки правильно встановленим ІТП та відсутністю розбалансування системи опалення, співвласники в багатоквартирних будинках міста Тернополя, економлять на опалені від 34% своїх коштів, оплачують лише за те тепло, котре поступило в будинок. Отож за лютий місяць вартість опалювальної площі по місту становить 37.08грн/кв.м. По будинках де встановлено ІТП : №13 вул.Чалдаєва – 24.266 грн/ кв.м. Економія склала 34.55%. №17 вул.Чалдаєва – 24.464 грн/ кв.м. Економія склала 34.02%. №3 вул. Лепкого – 24.41грн / кв.м. Економія склала 34.16%. Як бачимо на 1 метрі опалювальної площі економія складає майже 13 грн. “Платимо за те, що фактично споживаємо” – зазначив Сергій Лупак.

З таким розрахунком можна визначити скільки заплатять за тепло мешканці одно-, дво- або трикімнатних квартир:

  • 1-кімнатна – 37.08грн/ кв.м (вартість опалювальної площі по місту) * на 39 кв.м (середня площа 1-кімнатної квартири) = 1446,12 грн.;
  • 2-кімнатна (середня площа 2-кімнатної квартири 62 кв.м) – 2298,96 грн.;
  • 3 кімнатна (середня площа 3кімнатної квартири 82 кв.м) – 3040,56 грн.

Ті, хто не має субсидій, можуть отримати розстрочку на оплату послуг централізованого опалення. Так, в опалювальний період споживач сплачуватиме лише 50% від вартості послуги, решту рахунку – протягом літа.

Так, Тернопільщина – одна з областей із найнижчим в Україні рівнем зарплат. Тому, здавалося б, очевидні методи вирішення проблем, тут не діють. Тернополяни кажуть, пільги та субсидії не вирішують нічого. Краще отримати достойну зарплату і спокійно оплачувати рахунки за наданні послуги, аніж оббивати пороги різних установ і боргувати державі.

Світлана Дяченко

Від злодіїв тернополян врятував… вазон (відео)

Віктор Овчарук терміново скликає сесію Тернопільської обласної ради