Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

 На Тернопільщині рятують крилатих вісників весни

Остання декада березня – час повернення лелек із вирію. У народі кажуть, що часто птахи приносять на крилах сніг, тому в цей день погода буває примхливою. А це становить небезпеку для самих лелек.

Коли йде дощ або сніг, то крила в птахів намокають і вони не можуть злетіти. А якщо температура нижче нуля, то лелеки можуть обледеніти. Важливо, щоб селяни перевіряли поблизу водойм чи немає там змерзлих птахів.
Багато хто не знає, що лелеки вже прилетіли. Просто птахи сидять чекають, потепління. Спочатку прилетіли самці, але через три дні вже й прилетіли самочки. Тому небайдужі тернополяни по можливості просять підгодовувати птахів.
Годувати лелек доволі важко, бо в природі вони харчуються живими організмами. З харчів їм підходить риба, мойва. Сало несолене, ми його підвішуємо на нитку і птахи так знімають,як тараньку. Картоплю варену їдять, бо голод заставляє їсти все. 5-10 мойвин вистачає одній лелеці, щоб вона прожила цілий тиждень. Якщо вони ситі, то все витримують.
З лелеками пов’язані багато прикмет. І щоб там не обіцяли синоптики, простежте за пернатими і напевне знатимете, якою буде погода. Перед тим, як здійметься вітер ці птахи довго кружляють біля своїх гнізд; якщо лелека погожого дня тримається сухого місця, то й наступний буде сонячним. Якщо птах кілька днів не відлітає від гнізда – на негоду.
Підготувала Світлана Дяченко

Польський автобус потрапив у сніжний полон на півдні Тернопільщини

Журналіст з Тернополя став морським піхотинцем