Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Батьків тернопільських першокласників очікує несподіванка

Тернопільських першокласників розподілятимуть в школи за місцем реєстрації. З першого вересня діти підуть в перший клас тієї школи, яка найближче до їхнього місця проживання.

З першого вересня діти підуть в перший клас тієї школи, яка найближче до їхнього місця проживання. Міністерство освіти заборонило приймати першокласників на основі конкурсу. Відтепер дітей розподілятимуть за приналежністю до території.
Начальник управління освіти та науки ОДА Ольга Хома зауважує, що у Тернополі з таким розподілом можуть бути проблеми. Оскільки вже роками в місті є школи, які мають популярність, а є ті, до яких віддавати дітей не хочуть. Але тепер територіальна приналежність зобов’язуватиме батьків. І зрозуміло, що популярні школи дуже швидко наберуть необхідну кількість учнів з прилеглої території.
– Усі батьки до 31 травня мають подати в школу прилеглої території документи для зарахування дитини в перший клас. Але якщо до 31 травня батьки не подали документів, то дитина йтиме на загальних підставах. Це означає, що тих, кого не зарахували до школи за місцем реєстрації, будуть приймати в інші навчальні заклади по старшинству – від найстаршої дитини до молодшої. А решта шукатимуть іншу школу, – пояснює Ольга Хома.
Але що робити, коли школа, до якої ви належите, вже набрала учнів? Начальник управління каже, що це буде проблемою. Бо Міністерство дозволяє відкривати додаткові класи, коли є велика кількість учнів. Але чи готове управління фінансувати додаткові ставки? Бо якщо клас ділитиметься на дві підгрупи, то інший вчитель має фінансуватися з місцевих коштів. А в освітній субвенції для вчителів не врахований поділ класу.
– Але є й плюс такого розподілу, – каже Ольга Хома, – ті школи, в яких мало дітей, нарешті заповнять учнями. Також це має викоренити корупцію, що можливо, була присутньою під час конкурсного відбору учнів у перші класи. В середині травня Державна служба якості освіти, яка створена на рівні Києва, перевірятиме читацькі й математичні навички дітей початкової школи. Тоді також буде й перегляд документів дітей, які йтимуть у вереснів перші класи.
Щодо такої категорії дітей, як діти переселенців, чи діти без прописки, то її будуть зараховуватимуть на загальних підставах. Привілеї матимуть ті першокласники, чиї брати й сестри вже навчаються в тому закладі, а також діти вчителів, які там навчають.
Світлана Дяченко

Олексія Станька можуть випустити на волю

У Тернополі започаткували ще одну добру справу