Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Засудили тернополянина, який при запрошенні на весілля скоїв умисне вбивство

На Тернопільщині винесли вирок чоловіку, який умисно вбив людину, коли робив запрошення на весілля.

Петра хоронили на третій день по смерті. Люд сполошився – закопають чоловіка, і з ним піде у могилу страшна таємниця його наглої смерті. Староста села і ще кілька жінок пішли на подвір’я до Миколи, який точно мусив щось знати. Юнак розповів усе, і наче скинув з себе важкий тягар. Так у селі Заздрість, що на Теребовлянщині, розкрили моторошний злочин, який ані серцем, ані розумом не збагнути, не осягнути. Жорстокість у первісному вигляді, не обтесана жодними виправданнями чи збігом обставин. Просто жорстокість…

Подія сталася у серпні 2015-го. І лиш наприкінці лютого у Чортківському райсуді колегія суддів оголосила вирок за умисне вбивство. На лаві підсудних – 23-річний Ростислав, житель с. Заздрість. Він не визнав провини і просив суд виправдати його. Втім, проаналізувавши усі докази, судді дійшли висновку про його винуватість «поза розумним сумнівом», пише Ровесник.

У селі Ростислава називають «Ростіком». Кажуть: непутящий, чомусь дуже агресивний. Хоча, як був підлітком, то, навпаки, здавався заляканим. Наприклад, усі старшокласники їдуть у військкомат, а Ростика везе тато, бо той сам боїться. Треба зробити флюорографію – Ростик плаче.

Хлопчина зростав і перетворювався у страшного забіяку. У клубі, як тільки Ростик приходив на танці, відразу починала панувати атмосфера неспокою, страху. Навіть припускали: а може, Ростик щось вживає – якесь наркотичне зілля, що у суміші з алкоголем робить його несамовитим.

Староста села Марія Кокітко розповідає, що юнак міг «вчепитися» безпричинно. Якось у село викликали газовика, той впорався з роботою і пішов на зупинку. Аж врапт повертається і стривожено розповідає: на зупинці який юнак почав розмахувати до нього кулаками.

Пані Марія дивується: батьки нормальні, а синок виріс ось таким… Мати Ростика декілька років була на заробітках в Італії, батько, за словами старости, «трудяга», пропадав на роботі. Він помер  рік тому – не витримав біди із сином. Раніше Ростик був судимий за крадіжки – зливав і крав солярку з людської техніки, було таке, що вкрав комп’ютер. Кожного разу батьки намагалися залагодити наслідки злочинних походеньок.

Нарешті парубок вирішив одружитися на дівчині із сусіднього села – із заможної сім’ї. Там і сільськогосподарська техніка на подвір’ї, і бізнес – батьки є власниками сільських крамниць. Здавалося б, вгамуй свою вдачу, насолоджуйся життям. Та ні… Навіть їдучи запрошувати людей на весілля, Ростик поклав у салон буса… биту. Щоправда, мати наздогнала бус іншою машиною, відібрала биту і забрала з салону одного парубка, якого перед тим Ростик насильно посадив у машину. Втім, не змогла матір передбачити усі наступні події і відвернути їх…

Отже, Ростик разом з дружбою поїхали просити людей на весілля. Господарі наливали їм «сто грамів», ті не відмовлялися. Згодом купували у крамниці ще й пиво. Ростик, їдучи з дружбою після відвідин родичів і знайомих, шукав «пригоди». Побачив велосипедистів, які їхали з риболовлі, і почав їх бусом притискати. Юнаки попадали з роверів і давай втікати. Ростик сипав їм навздогін матюки. Другим на дорозі трафився місцевий чоловік – 56-річний Петро. Він випасав худобу, а зачувши сварку з велосипедистами, накрившись парасолькою – накрапав дощ, підійшов ближче. Не знав чоловік, що йде на зустріч зі смертю…

Як згодом свідчитиме Микола – той, який був у ролі дружби, Ростик вчепився до пастуха безпричинно – мовляв, чого ти тут пасеш худобу? Неприязнь і раніше була між ними – начебто Ростик зливав з тракторця цього чоловіка солярку. Як написано у вироку, різко вивернувши кермо, Ростик спрямував бус на пастуха і … переїхав. Дружбі наказав тримати язик за зубами.

Втім, суперечку з пастухом та різкий від’їзд буса, так, що здійнялася курява – бачили із сусідніх хат, а також чоловік, який за метрів 100-150 перевертав сіно. Але ніхто й уявити не міг фінал…

Наступного дня сусіди побачили, що у літній загороді на подвір’ї Петра немає худоби, нема і самого господаря. Ходили попід вікнами, гукали, та марно. Згодом донеслася звістка, що Петрові корови пасуться на чужому городі. Люди пішли туди і неподалік у високих бур’янах побачили мертвого Петра.

Як розповідає Марія Кокітко, Петро проживав сам. По смерті батьків успадкував їхню хату (решту троє братів та сестра роз’їхалися) і господарював. Чоловік ніколи не зловживав спиртним, був спокійної вдачі.

А Ростик так і не встиг оженитися.  З того часу і дотепер він перебуває під вартою. За законом Савченко йому порахують цей час «день за два».

Хоч Микола у якості свідка стверджував, що після наїзду на пастуха з буса ніхто не виходив, схоже, що були ще якісь події, яким не дано оцінку у вироку. На місці злочину виявили сліди волочіння трупа, був також слід від тачок. Марія Кокітко, яка як староста села була присутньою при огляді правоохоронцями, каже: таке враження, що згодом сюди поверталися, може, з метою заховати труп.

За висновками судової експертизи, Петро помер від розриву легені та відкритої черепно-мозкової травми. На ньому було й багато інших тілесних ушкоджень, які характерні при ДТП.

Десять років позбавлення волі – такий вирок прозвучав для підсудного. Суд також частково задовольнив цивільний позов потерпілої сторони про відшкодування моральної шкоди – на суму 100 тисяч гривень. Зважаючи на те, що засуджений не визнавав вини, цілком ймовірно, що оскаржуватиме вирок. Тож «крапки» у цій кримінальній драмі ще не поставлено.

Тернопіль визнали найкращим містом у популярному телешоу

Парламент таки дослухався до вимог тернопільських аграріїв (фото)