Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чому ми переплачуємо за опалення, або як тернополянам економити взимку

Щороку тарифи на опалення зростають. Людям доводиться самотужки утеплювати свої помешкання, аби хоч якось «втримати» тепло та зекономити декілька гривень. Підвищення цін на комунальні послуги мотивує багатьох замислитись про енергозбереження. Чому ми переплачуємо за опалення та яке житло є енергоефективним розповів директор будівельної компанії «Матла» Андрій Матла. 

За його словами, із цієї ситуації існує два виходи: утепляти наявні помешкання, або одразу будувати їх з теплих матеріалів. Також важливим є вікна з енергозберігаючим пакетом та тип опалення.

– З 2003 року ми опрацьовували різні варіанти – це під’єднання до районних котелень та дахові котельні. Найбільш людям подобається індивідуальне опалення. Тепловтрати на транспортування та зарплата обслуговуючому персоналу – при індивідуальному опаленні ви цього уникаєте. Люди мають можливість самі контролювати свої витрати. Якщо ви хочете десь поїхати, можете увімкнути котел на мінімум і не платити по тарифу, який вам нарахують, – говорить Андрій Матла.

Він каже, що будинки мають різні характеристики по енергозбереженню. В сучасних будовах, де використовуються новітні технології, можна витрачати на від 30% до 50% менше, як у будинках, які споруджавали 10-20 років тому.

– Ціна на газ та обігрівання будинку завжди зростає, тому сьогодні гостро стоїть питання, щоб будинки були теплими. Людина купує квартиру в енергоефективному будинку, який має хороші характеристики по енергозберіганню, не лише по зовнішніх стінах, але й по вікнах. Ми ставимо 5-ти камерний профіль з енергозберігаючим склопакетом, який має мінімум у два рази кращі характеристики по енерозбереженню, ніж звичайне металопластикове вікно, – говорить директор будівельної компанії.

До слова, будівельна компанія «Матла» споруджує зовнішні стіни із термоблоку, який має набагато кращі характеристики у порівнянні з іншими будівельними матеріалами.

– Якщо, наприклад, у нас стіна 36 см, то переводячи це у цеглу – ми отримаємо приблизно 1 метр та 10 сантиметрів по опору теплоізоляції. Відповідно, перша в декілька разів має кращі характеристики по теплоізоляції та шумоізоляції, – додає тернополянин.

За його словами, ще однією перевагою новобудов будівельної компанії «Матла» є наявність лічильників, адже завдяки цьому мешканці квартир платять за те, що дійсно використали.

– Напрямок енергозбереження завжди був пріоритетним в нашій діяльності та йшли на крок вперед. Коли фірми ставили дерев’яні вікна – ми вже ставили металопластикові. Наша будівельна компанія завжди використовує матеріали з найкращими характеристиками, – розповідає пан Андрій, – На сьогодні будівництво з теплих матеріалів є найважливішим пріоритетом.

Нагадаємо, у Тернополі житлові комплекси нового зразка споруджує будівельна компанія «Матла». Теплі стіни, підземний паркінг, великий та сучасний дитячий майданчик, місця для відпочинку та прогулянок, – все це чекає власників квартир у новобудовах європейського зразка.

У Тернополі організували бізнес на могилах (фото)

У Тернополі за ніч обікрали три автомобілі